Från Blind Hönas arkiv

11/9 och webben

Bilder från webbkameran på Empite State Building den 11 september."Jag tror att terrorattackerna den 11 september kommer att bli den första riktigt stora nyheten om vilken åtminstone en del folk i framtiden kommer att säga att 'jag fick veta det först via nätet'.

Precis som vi vet var vi befann oss när Palme eller Kennedy sköts, kommer vi att minnas vem som mailade nyheten till oss eller på vilken webbplats vi fick uppgiften bekräftad.

Det var i alla fall första gången jag använde mig av en publik webbkamera för att följa en nyhet. Adressen fick jag via mejl från en kollega som snappat upp den på en amerikansk webbplats, dit någon annan mejlat in den. Jag sände den sedan vidare till andra kollegor.

Jag tror därför också att WTC-tragedin kommer att ses som den första stora händelse där människor på ett självklart använde nätet för allt själva sprida den vidare, med blixtens hastighet.

Nätet är ett snabbt medium, och nu drog vi alla fördel av det. Vi blev alla nyhetsförmedlare. Mejlade till vänner och bekanta så fort vi fick höra något nytt, eller hittade någon webbplats som just då verkade kunna ge någon mer information. Mejlinglistor, webbloggar och till och med webbkameror utnyttjades till bristningsgränsen. Vi ägnade inte så mycket tid att bedöma trovärdighet."

Det här skrev jag i oktober 2001, en månad efter attacken. Jag tror fortfarande att 11 september var en sorts genombrott för nätet somgemensam nyhetsförmedlare - även om minnet idag lika grann bleknat efter alla de bilder som gamla media efter hand också försett oss med. Och webblogg-fenomenet var ännu bara i sin linda 2001.

Artikeln heter "Webben kan bli en god dementimaskin" och var en första utgångspunkt för ett resonemang som fortsatte i artikeln "Rätta misstagen på din sajt - men gör det rätt".


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
11 sep 2006

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se