På kornet - texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur på webb och Internet
Korn av sanning
Artiklar
och essäer
Guldkorn
Böcker,
musik, sajter
Blind höna

Webblogg
Skrot & korn
Portfolio
och passioner
Väderkorn
Sakregister
och sökning

 

Webben kan bli en god dementimaskin

Ingen nättidning eller annan webbplats insåg möjligheten - eller vikten - av att föra en dementi-logg under terrordygnen den 11-12 september.

Detta trots att rykten på grund av nätet spreds snabbare än någonsin tidigare, och trots att många sådana felaktiga uppgifter publicerades.

Det hade varit möjligt att under rubriken "Detta var felaktiga rykten" löpande föra in det som man fick reda på inte var sant. Men rättelser görs istället oftast osynligt på nättidningarna.

Bilder från webbkameran på Empite State Building den 11 september. Jag tror att terrorattackerna den 11 september - exakt en månad sen idag - kommer att bli den första riktigt stora nyheten om vilken folk i framtiden kommer att säga att "jag fick veta det först via nätet".

Precis som vi vet var vi befann oss när Palme eller Kennedy sköts, kommer vi att minnas vem som mailade nyheten till oss eller på vilken webbplats vi fick uppgiften bekräftad.

Det var i alla fall första gången jag använde mig av en publik wbbkamera för att följa en nyhet. Adressen fick jag via mejl från en kollega som snappat upp den på en amerikansk webbplats, dit någon annan mejlat in den. Jag sände den sedan vidare till andra kollegor.

Jag tror därför också att WTC-tragedin kommer att ses som den första stora händelse där människor på ett självklart använde nätet för allt själva sprida den vidare, med blixtens hastighet.

Nätet är ett snabbt medium, och nu drog vi alla fördel av det. Vi blev alla nyhetsförmedlare. Mejlade till vänner och bekanta så fort vi fick höra något nytt, eller hittade någon webbplats som just då verkade kunna ge någon mer information. Mejlinglistor, webbloggar och till och med webbkameror utnyttjades till bristningsgränsen. Vi ägnade inte så mycket tid att bedöma trovärdighet.

Första nyheten
   
På denna sida:
Gå till Många rykten
Gå till ...som inte var sanna
Gå till Osynliga rättelser är vanliga
Gå till Sidor som försvinner
Gå till Dementier utan koppling
Gå till Hur bör man göra då?
Gå till Nätet passar för snabba rättelser
Gå till Relaterade länkar
Gå tillSidans topp

 

Många rykten
De där hektiska eftermiddags- och kvällstimmarna surrade världen av rykten.
  • En bilbomb sades ha exploderat utanför State department i Washington.
  • Ett rykte sa att Kennedy Space center var attackerat.
  • Ett tag sas det på nätet att tornen kollapsade för att ett tredje plan flugit in i basen på byggnaden.
  • Det rapporterades att ett shoppingcenter i Washington blivit attackerat och brann.
  • Det cirkulerade många uppgifter om ett femte kapat plan, som sades stå omringat på en flygplats i Clevland, Ohio.
  • Det meddelades att "nu cirklar ett ytterligare kapat plan i luften ovanför Virginia, omgivet av amerikanska jaktplan".
  • Det påstods att en skåpbil full med terrorister och sprängmedel stoppats av polis mitt på George Washington-bron.
Ett rykte skapade jag kanske själv. En kollega som talat med en vän på Manhattan i telefon, berättade att tv inte gick att se där. Jag skickade i upphetsningen iväg ett mejl till bekanta där jag skrev att all tv-kanalar i USA hade stängts av.
    Gå tillSidans topp

 

...som inte var sanna
Dessa rykten fanns inte bara på nätet. De fanns i radio, TV och tidningar. TV visade Washington-kartor med en gulröd explosionssymbol vid State department.

Men ingen av dessa uppgifter var sanna. I något fall kunde jag kontrollera påståendena själv över nätet. När TV la ut sin felaktiga kartskiss, hade jag fått kontakt med en Washingtonbo som skrev att hon just promenerat ner till State department, och att det inte fanns några tecken på en attack eller brand. Däremot dök inga sådana rättelser upp på nättidningarnas webbplatser eller i tv.
Var tog det femte planet vägen?
    Gå tillSidans topp

 

Osynliga rättelser är vanliga
Journalister gillar att man kan i en nätupplaga kan rätta felaktigheter direkt (till skillnad från i pappersupplagan). Men de är mindre förtjusta i att medge att de haft fel (vilket är mänskligt).

Därför rättar nätjournalisterna gärna utan att det märks.

"Hundra döda", skriver webbplatsen. Så småningom visar det sig vara "bara" 50. Då är det lätt att bara byta ut siffran. Man rättar snabbt och har ryggen fri, men publicerar ingen uttrycklig rättelse, så som man ser dem i tryckta tidningar. Så berättade t.ex. redaktören på en av de största nyhetswebbplatserna att man gjort under terrordygnet.

Men hur många hade läst den felaktiga siffran innan den ändrades? Rättar man bara siffran osynligt har läsaren ingen chans att i efterhand kontrollera sin källa - en källkritikers mardröm. Och i ett krisläge, som den 11 september, betyder det att rykten och desinformation kan fortsätta att spridas.
    Gå tillSidans topp

 

Sidor som försvinner
Webberdaktörerna använder också minst tre andra sätt att rätta fel - inte heller de är bra.

När någon artikel är rejält fel (mer än bara en sifferuppgift), är det vanligt att tidningen helt sonika tar bort länken till den aktuella sidan från sin löpsedel eller förstasida.

Men det är en vansklig metod. Någon utanför tidningen mycket väl ha hunnit länka till den, eller skickat länken vidare till andra. De kan då eventuellt komma åt sidan i alla fall.

Ett grundligare (och vanligare) sätt är att radera hela den aktuella sidan eller posten i databasen. Den som försöker följa en länk dit, från t ex ett mejl, bör då mötas av någon blank sida eller ett "file not found"-meddelande.

Men det är för det första inte säkert. Hittar inte min webbläsare sidan, kan den mycket väl visa mig en lokalt cachad kopia i stället. Det är långt ifrån säkert att jag uppmärksammar att sidan är lagrad. På så sätt kan en falsk nyhet ändå fortsätta att få viss spridning.

För det andra: även om läsaren inte når en sida, vars rubrik och URL han fått t.ex. i ett mejl, är det inte alls säkert att han tolkar det som att informationen på den varit felaktig. Tusentals sidor flyttar eller försvinner varje dag på nätet, av helt andra skäl - det är surfare alltför vana vid.
    Gå tillSidans topp

 

Dementier utan koppling
Den tredje varianten praktiserade Visions webbplats, där en artikel uppgav att totalt 8 plan som kapades men att 4 sköts ned innan de nådde sina mål.

När detta visade sig vara fel plockades artikeln bort helt och hållet. Men länken var redan spridd på flera mejlinglistor. Jag och andra kritiserade tidningen; jag skrev att det vore bättre att föra in en dementi än att bara radera.

VIsion raderar fel Tidningen återskapde då sidan - men hela artikeln var borta. Det enda som fanns var rubriken Nyheten dementeras. Men eftersom det inte stod vilken nyhet det gällde, var dementin i praktiken inte mycket värd.
    Gå tillSidans topp

 

Hur bör man göra då?
Har man skrivit "hundra döda" i texten bör man rätta till något i stil med "dödssiffran ryktades först vara 100, men nu vet vi att bara 20 personer omkom..." Är artiklarna helfel bör man inte slänga bort dem. Skriv en dementi som gör det möjligt för mig att känna igen omständigheterna, och lägg in på sidan.

    Gå tillSidans topp

 

Nätet passar för snabba rättelser
Nätet är utmärkt för att publicera snabba nyheter. Många har den senaste tiden insett att det också är bra på att publicera snabba felaktiga nyheter. Få har insett att det är bra för att publicera dementier.

Ingen nättidning eller annan webbplats insåg möjligheten - eller vikten - av att föra en dementi-logg under den mest dramatiska perioden den 11-12 september.

Det hade varit möjligt att under rubriken "Detta var felaktiga rykten" på en särskild plats löpande föra in det som man fick reda på inte var sant: bilbomben i Washington, det femte planet, och så vidare.

I extremt uppjagade situationer som terrorattacker, stora olyckor eller naturkatastrofer måste man nog i framtiden räkna med att en viktig uppgift för medierna är att dämpa ryktes- och informationsfloden, och inte bara försöka vara först med det senaste.
   

Andra webbplatser:
Gå tillNYT om
rykten

Gå tillWebbkameran på Empire State Building

 

Jonas Söderström

11 oktober 2001

   

 

Gå tillSidans topp
     
>> Synpunkter? Skicka ett mail med länken ovan.<<
     

 


På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn