På kornet - texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur på webb och Internet
Korn av sanning
Artiklar
och essäer
Guldkorn
Böcker,
musik, sajter
Blind höna

Webblogg
Skrot & korn
Portfolio
och passioner
Väderkorn
Sakregister
och sökning

 

SVTs nya sajt:
design som stänger ute

"Www.svt.se är öppen för alla", står det i programförklaringen för SVTs nya sajt.
Det är inte sant. Innehållet är så gott som omöjligt att komma åt för blinda, synskadade, och människor med nedsatt rörelseförmåga.
Även för andra är den ytterst svårnavigerad och lockar inte till utforskning.
Boven är i hög grad dynamiska javascipt-menyer - en obehaglig modefluga på många sajter.

SVT gick ut stort med att man tänkte skapa Sveriges bästa nyhetssajt. En och annan tidningsredaktöre fick skrämselhicka, och fruktade otillbörlig konkurrens till sina egna sajter. "Var detta verkligen SVTs uppdrag?", frågade de.

De kan dock vara lugna en tid framöver. Igår (6 maj) hade sajten premiär. Med tanke på förhandsreklamen kan inte SVTs satsning - tyvärr - betecknas som något annat än ett stort misslyckande.

Sidan är mycket tungladdad. Navigationen är uppbyggd kring dynamiska DHTML-menyer, som gör sajten svårnavigerad och föga lockande.

Inga bilder hade på premiärdagen ALT-texter, inklusive de som bygger upp navigeringen. Detta, tillsammans med de dynamiska navigationsmenyerna, gör det nästan omöjligt för synskadade men även andra grupper att använda sajten. I en del länder (t.ex. i Australien) skulle SVT för detta kunna dömas till höga böter.

En del av detta kan naturligtvis ändras; ALT-texter kan givetvis läggas till. Att de inte finns med från början är dock ett tecken på att man inte använt en utvecklingsprocess som fokuserat på användarna och deras behov. (Ett annat tecken var att rubriker i menysystemet ändrades igår under kvällen. Det är inte ovanligt att sajter justeras in i det sista, men navigationen är så central för en sajt, att det tyder på fel fokus när man upptäcker brister i den efter premiären.).

Andra delar blir svårare att ändra. De irriterande pop-ut-menyerna kan knappast ändras med mindre än att sajten byggs om kraftigt. "Sajtens grundstomme består av fem färgboxar som är indelade efter innehåll och funktion", som presentationen säger.

Å andra sidan är inte det riktigt sant heller. "Grundstommen" kan nämligen inte hantera navigationen en bit ner i sajten; där byter man till ett annat system med andra funktioner. (Även detta är väldigt vanligt på många sajter.) Man skulle kunna använda den "undre" navigationsmodellen på toppnivån istället: riva fasaden och bygga nytt inifrån.
  Avdelare mellan text och marginalspalt  
På denna sida:
Gå till Irriterande
menyer 1
Gå till Irriterande
menyer 2

Gå till Långsamma händer göre sig icke besvär
Gå till Fel eller feature?
Gå till Inbjuder inte till läsning
Gå till Relaterade länkar
Gå tillSidans topp

 

Irriterande menyer 1
SVTs menyer: man siktar på en undermenyTyvärr är inte SVT ensamma om att tycka att pop-ut-menyer är coolt. (Javascriptet som styr menyerna heter så - "Coolmenus 4.0). Så låt oss titta lite på problemen de skapar.

För att komma åt undermenyn måste jag ställa markören på rutan "Nyheter och sport" . När jag ser valet börjar jag föra markören dit...
När markören förs mot undermenyn, fälls en annan meny ut... men vägen går över den röda rutan, vilket får undermenyn att bytas ut!
Jag klickar på fel unedrmeny.Jag hinner inte bromsa min rörelse, så jag klickar i fel meny och hamnar på fel sida!
  Avdelare mellan text och marginalspalt   Gå tillSidans topp

 

Irriterande menyer 2
När jag vill gå till sökfältet med markören...Problemet uppstår inte bara när det är en undermeny jag ska gå till, utan även när jag siktar på innehållet på sidan. Här har jag klickat på Sök och vill gå till sökfältet.

...passerar jag en annan ruta och en undermeny som skymmer målet fälls ut.Men när jag passerar rutan intill fälls en störande meny ut och skymmer målet dit jag ska.

Den försvinner visserligen om jag fortsätter min rörelse. Men här är vägen lång, jag hinner reagera och att mitt mål försvunnit är irriterande och får mig att stanna upp.

Dessutom är det inte heller så bra att menyerna försvinner, som vi kan se av nästa exempel.
  Avdelare mellan text och marginalspalt   Gå tillSidans topp

 

Långsamma händer göre sig icke besvär
Om man försöker nå undermenyn via en vinkelrörelse...OK, vi kanske lär oss så småningom att vi måste ta en omväg och styra markören i räta vinklar för att komma rätt. (Det påminner i alla fall en del om navigering i Windows-menyer.)

Men tyvärr. Det funkar inte heller tillfredsställande: här till höger måste man vara rask i handen. När jag insett att jag inte kan röra musen den närmaste vägen (för då kommer fel undermeny att fällas ut), så försöker jag nå undermenyn via en vinkelrörelse...
...så försvinner undermenyn om man inte är snabb nog....men då försvinner undermenyn om jag inte är snabb nog! Den som har svårt att flytta musen - äldre eller funktionshindrade - göre sig inte besvär.
  Avdelare mellan text och marginalspalt   Gå tillSidans topp

 

Fel eller feature?
Här rullade jag ner för att läsa en artikel, och tryckte sedan på "sök".

När den nya sidan laddas ligger markören kvar på samma ställe på skärmen - och då hamnar den över en annan menyrutaNär den nya sidan laddas ligger markören kvar på samma ställe på skärmen - och då hamnar den över en annan menyruta, så en irrelevant undermeny tvingas ut också här!.

Exemplet visar också en annan svaghet med poput-menyer och SVTs navigation. De övriga fyra boxarna har pop-utmenyern, men inte Sök-boxen. Som användare kan man inte se om detta är ett fel - t.ex. för att javasciptet är felaktigt just här - eller om det ska vara så. (Också detta är något man drabbas av på många sajter med poput-menyer.)
  Avdelare mellan text och marginalspalt   Gå tillSidans topp

 

Inbjuder inte till läsning
Tyvärr är inte heller andra aspekter på sajten särskilt imponerande.

Man ser få, om några, tecken på en informationsarkitektur för att locka besökaren kvar att läsa mer.

Vi vet att många synliga länkar lockar läsarna att utforska sajten. Det är ett annat skäl till att pop-ut-menyer är en dålig taktik.

Dessutom är nyhetsnotiserna påfallande korta; det känns inte som man får i sig något särskilt matnyttigt.

Sådana snabba översikter kan förstås vara intressanta för vissa läsare. Men då vill man ha dem serverade så att man snabbt kommer vidare till nästa och nästa. Här måste man klicka fram och tillbaka för att se dem; en sådan navigation har man lättare att acceptera om man får i sig något rejält mellan varje omgång.

Andra problem: på flera sidor (bl.a. vädret och en nyhetsnotis om Chirac) fanns väsentligt innehåll under skärmens nedre horisont, utan att några ledtrådar fanns om att det var värt något extra att skrålla ner.

Dessutom använder sajten frames, vilket gör det omöjligt att länka till något specifikt innehåll, liksom att bokmärka enskilda sidor. Det gör det också svårt att skriva ut sidor och skapar ofta problem för sökfunktionerna.

För mig är det ytterligare ett tecken på att man inte gjort klart för sig vilka användarna är eller hur de vill använda en sajt som SVTs.
  Avdelare mellan text och marginalspalt  
Relaterade artiklar
På Kornet:
Gå tillBlind Höna: SVT Sveriges sämsta sajt - men bäst på valet

Gå tillBra info-
arkitektur väcker upptäckar-
lusten


Gå tillEn sajt kräver tre sorters design

Gå tillDin sajt behöver en webbprofil

Andra webbplatser:
Gå tillwww.svt.se

 

Jonas Söderström

7 maj 2002

  Avdelare mellan text och marginalspalt  

 

Gå tillSidans topp


Jonas Söderströms porträtt På Kornet är Jonas Söderströms webbplats. Jag hjälper organisationer och företag med analyser och råd om hur deras webbplatser och tillämpningar kan bli mer användarvänliga - i vid mening. Jag håller också kurser i att skriva för webb och att bygga mer användbara webbar. Flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare. (Läs mer på Kornet-sidan Skrot och korn.)

Kontakta mig på jonas@kornet.nu om du är intresserad.

     
>> Synpunkter? Skicka ett mail med länken ovan.<<
     

 


På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn