På kornet - texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur på webb och Internet
Korn av sanning
Artiklar
och essäer
Guldkorn
Böcker,
musik, sajter
Blind höna

Webblogg
Skrot & korn
Portfolio
och passioner
Väderkorn
Sakregister
och sökning

 

Köp "Att skriva för webben"
från På Kornet

Konkreta råd som hjälper dig att skriva så att du når fram till läsarna på andra sidan skärmen.

Kompendiet Jag skrev den här handboken för att jag var innerligt trött på corporate bullshit, kanslisvenska, IT-jargong och management-tugg. Jag tyckte synd om alla som tvingas slösa tid på att läsa texter, där budskapet drunknade bland modeorden.
Meningar som "Arbetet med implementeringen av datorinstallationens utförande drivs i X regi", eller "Möjligheten att manifestera något själva omöjliggörs." Eller "I ett formulär har besökaren möjlighet att formulera sin beställning textuellt."

Jag har samlat en mängd praktiska råd om hur du skriver bättre; dels för webb, men egentligen för alla tillfällen när du skriver för publik. Många verkliga exempel visar hur texter kan kortas med hälften och därigenom bli både slagkraftigare och enklare att förstå.

"Att skriva för webben" används som kurslitteratur på Poppius journalistskolas kurs för webbredaktörer, vid Berghs School of Communication, och vid Högskolan för kommunikation och lärande i Jönköping. Den används på bland andra Naturvårdsverket, Konsumentverket, Lärarförbundet, Konjunkturinstitutet, Riksantikvarieämbetet och Arbetsmiljöverket, och har överallt fått mycket goda betyg.

Du kan beställa handboken genom att skicka ett mejl till jonas@kornet.nu så skickar jag den inom några dagar. Vill du först se lite mer, kan du ladda ner ett åtta-sidigt utdrag i pdf-format.
   
På denna sida:
Gå till Skriv klart, enkelt och kortfattat
Gå till Lång erfarenhet
Gå till Relaterade länkar
Gå tillSidans topp

 

Skriv klart, enkelt och kortfattat
"Att skriva för webben" är på 70 sidor och har tre delar:
  • Att skriva för publik och webb
  • Rubrik, inledning och disposition
  • Språket.
Här hittar du råd om hur du skriver bättre rubriker och slagkraftigare inledningar, och speciella råd för webbskribenten. Varje kapitel har också ett stort antal lästips - både fack- och skönlitteratur.

Avsnittet med detaljerade språkråd har fyra delar: skriv klart, skriv enkelt, skriv kort och skriv svenska.

Handboken kostar 150 kronor plus frakt och porto (66 kronor). Moms tillkommer. Mejla till jonas@kornet.nu, så skickar jag den och en faktura inom några dagar.
    Gå tillSidans topp

 

Lång erfarenhet
Underlag till "Att skriva för webben" har jag dels hämtat från webben, men också från min bakgrund som journalist. Jag har jobbat femton år med textredigering på tidningarna Socionomen, Forskning & Framsteg, Alkohol & Narkotika, Omvärlden, Magasinet för klassisk musik, med flera.

Jag har också undervisat i redigering och layout på Poppius journalistskola ett par år i mitten av nittio-talet. Jag har också hållit otaliga kurser för bland andra Ordfront och Personaltidningsföreningen (numera r.i.m).
   
Relaterade artiklar
på kornet:
Gå tillSå skriver du bättre länkar

Gå tillÄr det svårare att läsa från skärmen?

 

Jonas Söderström

7 december 2001 / Uppdaterad 19 september 2003

   

 

Gå tillSidans topp


Jonas Söderströms porträtt På Kornet är Jonas Söderströms webbplats. Jag hjälper organisationer och företag med analyser och råd om hur deras webbplatser och tillämpningar kan bli mer användarvänliga - i vid mening. Jag håller också kurser i att skriva för webb och att bygga mer användbara webbar. Flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare. (Läs mer på Kornet-sidan Skrot och korn.)

Kontakta mig på jonas@kornet.nu om du är intresserad.

     
>> Synpunkter? Skicka ett mail med länken ovan.<<
     

 


På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn