Från Blind Hönas arkiv

Krönika i Dagens Media: Tyckare förstår sig inte på bloggar

För ett par år sedan hade jag ambitionen att dokumentera när bloggar omnämndes i traditionella media. De var ju omedvetna rätt länge, och vaknade först i fjol (april 2005).

Men sedan nåt halvår så där har det blivit alldeles ogörligt- och kanske poänglöst. Men ser nu allt oftare hur reportrar refererar till bloggar som källor i artiklar och nyheter. Bloggar har snabbt blivit en väl integrerad del i mediaflödet. Bara ett exempel från den gångna veckan: "bloggare påpekade för nyhetsbyrån att den svarta bombröken över staden såg misstänkt ut", rapporterade SvD om Reuters manipulerade bomb-bild från Beirut.

Men jag tycker mig ha märkt en skillnad i hur olika sorters journalister förhåller sig till denna nya medie-värld.

Det finns också de som skriver om blogg-hysteri, blogg-träsket, blogg-skvallret, blogg-viruset, blogg-mobbning, mer blogg-mobbning - och så vidare.

Kollar du vilka som skrivit ovanstående ser du att de som regelmässigt är negativa till bloggar är medias etablerade tyckare: kolumnister, ledarskribenter, chefredaktörer, tv-recensenter, sportkrönikörer.

När Dagens Media hörde av sig i mitten av sommaren och ville ha en krönika om bloggar kastade jag fram några idéer. Det här var den de blev mest intresserade av.

Det verkar rimligt att just tyckarna känner konkurrensen mest. Vad som borde var pinsamt för många av dessa skribenter, är att de uppenbarligen inte känner igen yttrandefrihet när de får se den. "När författaren vaknat i alla människor inträder den allmänna dövheten”, skriver en Popova. "Privattyckarna … tillför [knappast] demokratin något av värde”, skriver en von Vegesack. "Det allmänna tyckandet breder ut sig (…) i takt med (…) blogvirusets mutationer”, skriver en Johansson i en allt-var-bättre-förr-drapa ("bara den goda dagstidningen kan kombinera förmågan till aktualitet med dygder som distans, analys, tanke och eftertanke, berättande" deklarerar han).

Krönikan ska finnas på Dagens Medias sajt, men har inte dykt upp där ännu (vad jag kan se). Krönikan Susanna Popova och Mats Johansson - pinsamma om bloggar finns på Dagens Medias sajt.

Obs! Se också rättelsen!.

Andra bloggar om: ,


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
12 aug 2006

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se