Från Blind Hönas arkiv

DN missar huvudsaken

Det är märkligt hur svårt de stora medierna har att få grepp på webblogg-fenomenet.

DNs kulturdel har ett par gånger de senaste dagarna skrivit om det - men i båda fallen missat huvudsaken, de verkligt intressanta aspekterna, och i stället tagit upp fenomen som inte finns eller är ytterst marginella.

Häromdagen Ana Valdez som ville hitta någon sorts "litterär" infallsvinkel på webbloggar, men inte fann det, och huvudsakligen skrev om Projekt Runeberg i stället. Rubriken "Bloggrevolutionen är här" blev därför rätt märklig, eftersom artikeln inte hänvisade till några svenska webbloggar (och knappt några utländska heller).

Idag har DNs kulturdel en tvåsidors-artikel (plus illustration på hela förstasidan) om hypertext-reportaget - "ett nytt sorts berättande växer fram på internet ... ett helt nytt sätt att presentera en historia ... en multimedial och digital webbdokumentär". Men - även i denna artikel kommer alltså webbloggar in på slutet (och så kastar skribenten in lite e-bok också).

Nu finns det mycket litet "nytt" i den här formen av berättande. Det har funnits i minst tio år - framför allt på CD. Det har aldrig slagit igenom därför att
a) De flesta människor trots allt föredrar en (rimligt) linjärt berättad historia
b) Det är oändligt dyrt att producera, och omöjligt att uppdatera och följa upp. Det påminner därför mer om bokproduktion än om journalistik.
c) Multimediala former passar fortfarande dåligt på webben på grund av långa nedladdningstider.

Det är därför inte så konstigt att de två (2) exemplen på det "nya digitala berättandet" som DN visar båda är examensarbeten från högskoleutbildningar. Det är den enda skyddade miljö där den här typen av projekt har någon plats.

Det är väl okej i sig, men en smula bisarrt, när man jämför med det globala, mycket vitala, inflytelserika och vittförgrenade bloggandet - som dessutom faktiskt representerar något nytt, vad gäller snabbhet, samarbete, länkning etc.

Och så blandar DN ihop det. "Är detta den nya, demokratiska journalistiken?" frågar DNs rubrik på Kulturdelens förstasida - om multimedialt berättande. Det är det naturligtvis inte och kan aldrig bli. Men där klippte de till med en bit som snarare har med webbloggarna att göra, som alltså kommer in på slutet i artikeln.

Artikeln är något mer insiktsfull:

"Ur en synvinkel är de ideelt knattrande bloggarna de självklara vinnarna på nätet, åtminstone för stunden. På något sätt är det symtomatiskt att de skandinaviska exemplen på et nytt sorts internetberättande är examensarbeten. På en hårt nedtrimmad redaktion av idag skulle journalisterna som gjort dem knappast få mer än en vikarievecka på sig för att prestera samma resultat."

Nä, just det. Men ändå inga konkreta exempel på bloggar, svenska eller utländska.

Summa summarum: en artikel om ett o-nytt, marginellt fenomen utan framtid. Och en märklig frånvaro av uppmärksamhet på ett nytt, vitalt, utbrett fenomen med stor framtidspotential.

Nåja. Nog gnällt. Jag förutspår i alla fall att det massmediala genombrottet för webbloggar är nog nära nu. (Fast jag brukar å andra sidan ha fel i mina förutsägelser.)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
26 okt 2003

Kommentarer

Well spoken! Det känns som om DN tassar runt bloggingfenomenet och försöker få grepp om det, hittills utan resultat. Men snart?

Från: Erik | Skickat vid: 9:53, 26 oktober 2003

Artikeln finns på http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=196990&previousRenderType=2

Från: Mats Andersson | Skickat vid: 11:37, 26 oktober 2003

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se