Från Blind Hönas arkiv

Sverige under andra världskriget

Omslag för Henrik Arnstads bok Spelaren Christian GüntherFörsommaren 1941 föreslår den svenske utrikesministern Christian Günther att Sverige ska teckna militärfördrag med Nazityskland. I december 1942 låg samme Günther bakom att Sverige, som första land i världen, aktivt började sabotera Förintelsen.

Om denne märklige man, som i långa perioder ensam kom att utforma Sveriges kontroversiella utrikespolitik under andra världskriget, har min vän Henrik Arnstad skrivit den första biografin.

Spelaren Christian Günther utkommer senare i höst, men finns redan nu för bevakning på adlibris.

Extra intressant är att Henrik på bokens tillhörande sajt, christiangunther.se, har lagt ut "hela det arbetsmaterial som legat till grund för skrivandet av boken".

Här finns ett tidslinje-dokument med faktauppgifterna i kronologisk ordning, sammanställning av personer, institutioner och andra begrepp, och vissa ordförklaringar. "Materialet är fullständigt obearbetat för publicering, vilket förklarar dess skiftande karaktär", noterar Henrik. Men att fritt redovisa sitt grundmaterial tycker jag är ett strålande exempel på den öppenhet, som kommit att bli en av de viktigaste möjligheterna med nätet.

Sajten har också en blogg för löpande uppdateringar, hänvisningar, rättelser och kommentarer till boken.

Andra bloggar om: , ,


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
12 aug 2006

Kommentarer

Nu finns boken att köpa, tex på Adlibris:
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9146210849&s=1

Från: Henrik Arnstad | Skickat vid: 15:27, 10 september 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se