På kornet - texter om användbarhet, interaktionsdesign, informationsarkitektur på webb och Internet
Korn av sanning
Artiklar
och essäer
Guldkorn
Böcker,
musik, sajter
Blind höna

Webblogg
Skrot & korn
Portfolio
och passioner
Väderkorn
Sakregister
och sökning

 

Någon på Åhléns
bör söka till Stjärnflottan

Jag handlade några småsaker på Åhlens i Stockholm - och brast i skratt när jag läste kvittot (se här nedan).

Uppenbarligen är det många som försöker byta varor som de tagit ut ur förpackningen. Kanske hänvisar de till att det inte står något på kvittot om att förpackningen måste vara hel.

Så Åhlens behöver få in texten "Bruten förpackning bytes ej" på kvittot.

Men det har inte gått att göra med det datoriserade affärssystemet. Tyvärr, databasen har inget fält för att lägga till mer information. Eller kanske inget fält som skrivs ut bara på vissa avdelningars kvitton (en del avdelningar kanske inte behöver texten).

Så vad gör man? Man uppfinner en vara som heter "Bruten förpackning bytes ej", sätter priset ett öre på den och stämplar in den vid varje köp.

   
På denna sida:
Gå till Joxbarhet
Gå till Ojoxbara program gör folk sjuka
Gå till Ett joxbart system: ren science fiction
Gå till Relaterade länkar

 

Joxbarhet
En typisk egenskap hos dåliga datasystem är att de inte kan påverkas av användarna: man kan inte joxa, knåda, justera och anpassa systemen efter sina behov eller nya situationer.

Alan Cooper har uppfunnit ordet "fudgability" för att beskriva hur bra prgram borde vara. (Fudge betyder kola, men det kan som verb också ha betydelsen "att lappa ihop, fiffla med".) En möjlig svensk översättning vore kanske "joxbarhet".

Föremål i den vanliga världen är oftast fullt joxbara. En fickkalender kan man skriva i på många sätt - kors och tvärs över sidorna, man kan vika hörn, riva ut sidor eller låta dem sitta kvar. I cybervärlden är det sällan så: ett kalenderprogram för en dator kan ofta göra många specialiserade saker - men det är inte särskilt joxbart. Förr eller senare når man punkten där man vill skriva in något diagonalt över två veckor, och det inte går (ju sämre program, desto tidigare når man dit).

    Gå tillSidans topp

 

Ojoxbara program gör folk sjuka
En hel del dataprogram, som säljs på konsumentmarknaden, är något så när joxbara . Man kan i princip anpassa sitt ordbehandlingsprogram eller ett epost-program, så att det passar en själv lite bättre. (Fast det är inte alltid så enkelt som man skulle vilja.)

Men många fler program och datorsystem är hopplöst ojoxbara. Framför allt brukar det gälla program som inte köps direkt av användarna, utan där beslutet tas högre upp. Det gäller t.ex. stora administrativa eller ekonomiska system, som t.ex. affärsystem eller tidredovisningssystem.

LO publicerade år 2000 en granskning av sådana system och program.

Resultatet var entydigt: människor som var tvingade att använda sådana system klagade bittert över att de inte kunde påverka dem. De kände sig maktlösa och hjälplösa på jobbet, och berövade möjligheten att styra sitt arbete. Många blev till och med sjuka av systemen.

Ett skäl till att system är oflexibla är förstås att det är svårt att förutse alla krav som kan uppstå, när man skapar det. Men det är knappast en ursäkt. Just eftersom det är så svårt att förutse alla behov, bör man försöka göra systemen joxbara.

    Gå tillSidans topp

 

Ett joxbart system: ren science fiction
Världens mest joxbara datorsystem finns ombord på rymdskeppet "Voyager" i TV-serien Star Trek. Vilka faror och problem som rymdskeppet än drabbas av, lyckas ingenjörerna och teknikerna alltid knåda om systemet vid akuta kriser. Så här brukar det låta:  
- Kapten, sköldarna är nere i 32 %! De kommer inte att hålla länge till!
- Tusan också! Kapten anropar maskin - kan ni lösa det på något sätt?
- Jag vet inte, kapten... jag kanske kan försöka rekonfigurera warpströmmarna från fasregulatorn och synkronisera fältet med sköldgeneratorerna!

(fem sekunders knackande på tangentbordet)
- Klart, kapten!
- Thetastrålningen minskar - sköldarna är aktiva, kapten!
Det - och inte det faktum att de flyger i rymden och träffar folk med spetsiga öron och konstiga näsor - är förmodligen det viktigaste beviset för att Star Trek verkligen är en science fiction-serie!

Och visst skulle det vara trevligt om problemen på ens egen dator kunde lösas på samma sätt:  
"Oops! Utskriften har låst sig! Tusan också! Men kanske jag kan rekonfigurera paketflödet genom att fasmodulera Word med tidredovisningssystemet!"
Men så är det inte. Datasystem är i de allra flesta fall hopplöst ojoxbara. Men på Åhléns kommandobrygga finns det dock uppenbarligen en värdig kandidat till en plats som maskinofficer i Stjärnflottan:  
- Kapten! Brutna förpackningsreturer har gått upp till 47 %!
- Kapten till IT - kvickt! Finns det något ni göra åt det?
- Nej kapten - det finns inget fält för den informationen. Fast vänta! Jag kanske kan addera en virtuell vara till databasen... så där ja! Klart, kapten!
Lycka till, rymdkadett! Om alla kunder efterskänker sin ettöring, kanske det räcker till biljetten?
   
Relaterade artiklar
På Kornet:
Gå tillIngen joxbarhet i vården (på Blind Höna)

Gå tillEtt bättre ord för joxbar (på Blind Höna)

Andra webbplatser:
Gå tillwww.
cooper.com


Gå tillLO:s rapport om IT-användningen (pdf)

Gå tillStar Trek Voyager

 

Jonas Söderström

6 oktober 2001 / Uppdaterad 22 juni 2002

   

 

Gå tillSidans topp
     
>> Synpunkter? Skicka ett mail med länken ovan.<<
     

 


På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn