Från Blind Hönas arkiv

Fånga dagen: mobloggar och visuella anteckningsböcker

I MalmöJag är i Malmö för att föreläsa för Sydsvenskans ledarredaktion om att skriva för webben. Strövar runt lite i stan, tar en bild av en pittoresk gränd och laddar upp med mobilkameran. Inte för att det var så fantastiskt vackert, mest för att notera: jag var här.

Unde tre år ska Karin Wagner, fil dr i konst- och bildvetenskap på Centrum för kunskapsbildning och kommunikation på Chalmers, forska om och följa fyra "mobloggar" - en engelsk, en dansk en holländsk och svenska mobilblogg.nu, berättar Göteborgs-Posten:
"- Det här är ett nytt sätt att förhålla sig till foto, helt olikt när vi fotograferar för att få minnesbilder i ett album. Bildens kvalitet är oviktig, den behöver inte vara vacker, den ska bara visa att jag var där. Det är motsatsen till bildmanipulation. På mobloggbilderna ändras inget, de skickas precis som de är.
Det påminner lite om dogmafilmer och om lomografi, där folk uppmanas att skjuta från höften med enkla kameror..."
Göteborgs-Posten: Fånga dagen i mobilen, 11 maj 2006
Tillsammans med etnologen Magnus Mörck. som ska studera e-bio, har hon fått 2 356 000 kronor för ett tre-årigt forskningsprojekt om hur vår livsstil förändras av ny teknik och nya medier.

Två gratisexempel till forskningen:
När jag ser en bok i bokhandel, som jag kanske vill köpa senare, skriver jag nu inte ner titeln, utan tar en bild av den med kameran.
När skolklassen kommer till Drottningholm på studiebesök med SL-bussen, går läraren över vägen och fotograferar tidtabellen i busskuren på andra sidan, för att komma ihåg när det går bussar tillbaka.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
24 maj 2006

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se