Från Blind Hönas arkiv

"Andens stafettlöpning": att klottra i böcker

Underbar krönika i SvD - Cordelia Edvardsson funderar över sina anteckningar i böcker lästa för länge sedan:
"När jag nu tittar på mina förstrykningar och anteckningar i marginalen spanar jag efter den Cordelia som flytt - och som är. Varför satte jag ett utropstecken just där, eller ett frågetecken här? Och hur skall anteckningen i marginalen tydas, om den råkar vara läslig? En del känner jag igen. Det hör alldeles uppenbart till den kompost ur vilken dagens Cordelia har sugit näring åt sina värderingar och åsikter. Annat måste jag grubbla över. Men det är nyttigt, det ger en osökt anledning till att ställa frågan: Vem är du idag? Vad tror du på, och varför. Kanske lika viktigt är det att fråga: Vilka åsikter och fördomar har du gjort dig av med? Och vilken skrymmande bråte släpar du fortfarande omkring på?"
Cordelia Edvardsson: På spaning efter den Cordelia som flytt, (SvD maj 2006)
Hon fortsätter med att reflektera över vad man kan lära av andras klotter:
"Men vid biblioteksböcker bör bokklottraren väl ändå göra halt! Nja, jag vet inte. Jag minns min tid på Söderby sjukhus utanför Stockholm. Det var strax efter krigsslutet och Sverige tog emot överlevande från koncentrationslägren, nästan alla tbc-sjuka. Hungern efter mat stillades ju snabbt, men med min läshunger var det värre. Visst, det fanns ett litet sjukhusbibliotek, men dess tillgång på tyska böcker, det enda språket jag behärskade, var av naturliga skäl ringa. Men det fanns några. Dostojevskij fanns, jag tror att det var Brott och straff, med förstrykningar och randanmärkningar, av tidigare läsare. Det var då jag förstod att klottrande i böcker, som i allmänhet betraktades som en ful ovana, också kunde ses som en andens stafettlöpning. Föregående läsare hade visat mig på nya perspektiv, nya infall att vrida och vända på. På det här sättet fick jag faktiskt två böcker att läsa. Tack för det."
Det här har jag ju skrivit om förut! I september 2003 föreslog jag att biblioteken skulle ge läsarna möjlighet att samla sina kommentarer i notisen Gör bloggare av läsarna. Och i juli i fjol gjorde jag ett litet experiment med att använda Flickr för att dela bokkommentarer (och notisen Bygga sakregister tillsammans).

Jag tycker fortfarande att det är en bra idé.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
13 maj 2006

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se