Från Blind Hönas arkiv

Annonsering på nätet: Jonas på Stockholm Media Week idag

mediaweek.jpg

Idag på eftermiddagen speglar jag mig i mediavärlden - inte bara bildligt som på bilden ovan. Jag är med i ett inslag på Stockholm Media Week om annonsering på nätet.

Det hela kommer sig nog av att jag för ett par år sedan skrev en artikel om varför den traditionella bannerannonseringen är feltänkt ("Hur annonserna inte fungerar", 16 april 2002).

Framför allt handlar det om att idén om att slumpa kring annonserna på sajternas sidor är rätt dålig, eftersom det blir mycket svårt att hittta tillbaka till en annons. Det tar bort en stor del av kontrollen från användarna/läsarna. Det strider mot vad vi vet är framgångsrikt på webben, och det har i sin tur konsekvenser för hur man uppfattar annonserna.

Sådär ett år efter min text hade de internationella webb-gurusarna Jakob Nielsen och Donald Norman kommit fram till samma sak. (Ett av mina bästa skryt.)

En hel del har förstås ändrats på nätet på ett par år. Vi har fått Googles nyckelordsannonsering. Lågkonjunkturen då är borta och annonseringen på nätet ökar kraftigt.

Men jag tror fortfarande att de fyra idéer som jag förde fram är vettiga. De flesta av dem kan jag inte se förverkligade ännu. Istället öser annonserna på med mera av samma brutala taktik: det blinkar, hoppar, flimrar och fladdrar, på allt mer av ytan. Vilket förmodligen gör det ännu lättare för läsarna att se att det är banners och strunta i dem (så kallad banner blindness).

Visst känner jag till bannerkampanjer som gett resultat. Men i stort sett är det en onödigt dum användning av mediet.

Mitt favoritexempel på smart användning av nätet som marknadsföringskanal har en tid varit bespoke-skräddaren Thomas Mahon, som tack vare den enkla bloggen english cut fått mer jobb än han kan utföra, och en hel lite following. I hög grad genom att bjuda på sig själv, och inte minst, sin kunskap: till exempel när han delar med sig av kunnandet hur en riktig skräddare använder en fingerborg.

Det här brukar kallas kunskapintensiv marknadsföring, och det är ett sätt som passar internetmediet förträffligt - vilket många företag ännu inte upptäckt.

Och för mig är Thomas Mahons tips oemotståndliga. När jag får råd att köpa en Savile Row-kostym, vet jag vart jag ska gå. Ingen tvekan.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
11 maj 2006

Kommentarer

Mikke: Tack för ett underbart exempel! Tyvärr har en stor delen av mediabranschen - målgruppen på en sådan här tillställning - fortfarande (2006!) en ganska låg förståelse av nätet och dess möjligheter. Men exempel med hårda siffror brukar man förstå....!

Från: jonas | Skickat vid: 9:53, 13 maj 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se