Från Blind Hönas arkiv

Vaksamhetens pris 3: när olika säkerhetskrav kolliderar

När allt fler verktyg blir datoriserade och uppkopplade på nätet drabbar datavirus inte bara det som vi traditionell t tänker på som "datorer". Datortomografi-apparater, ultraljudsapparater, digitala bildutrustningar, hjärtövervakningsanläggningar på svenska sjukhus har alla slagits ut av datavirus eller internatmaskar, skriver Dagens Medicin (Datavirus allvarligt hot mot patientsäkerheten på sjukhus, 12 okt 2005).

Olika säkerhetskrav blockerar här varandra. De medicintekniska apparaternas virusskydd kan inte uppdateras i samma takt som virusskyddet på övriga delar i nätverket:
"EU:s regler föreskriver nämligen att ingen utom tillverkaren får göra ändringar i mjukvaran.

- Och det är en omständlig procedur för tillverkarna att göra ändringar i applikationerna eftersom dessa måste valideras, säger Gustav Johnsson, chef för medicinsk teknik vid Västerbottens läns landsting.

På sjukhusens avdelningar för IT och medicinsk teknik ser man med oro på vad det bristande skyddet för virussmitta i nätverksanslutna medicintekniska apparater kan ställa till med.

- Detta har tidigare varit ett eftersatt område och vi arbetar nu intensivt med att förbättra skyddet mot virusangrepp, berättar Per Gillström, vice sjukhusdirektör och ansvarig för IT-frågor på Karolinska universitetssjukhuset."
Tidigare på Blind Höna:
Vaksamhetens pris, 22 okt 2005
Vaksamhetens pris 2: ännu en helhetsaspekt på användbarheten, 23 okt 2005


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
23 okt 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se