Från Blind Hönas arkiv

15 sekunder

På 60-talet skrev Andy Warhol in sig i citathistorien med uttalandet att alla i framtiden skulle vara berömda i femton minuter.

Men sextiotalet var länge sedan; vars och ens tid har nu krympt till bara en sextiondel av den ursprungliga:

15_sekunder.gif
Dennis Lehane, från vars "Gone, baby, gone" citatet kommer, är småhajpad men allvarligt talat ingen vidare deckarförfattare. Men det här lilla stycket sätter fingret på något, som också blev ännu mer aktuellt efter Katrinas härjningar i New Orleans:
"Hennes femton sekunder?" frågade jag.

"I rampljuset", sade Poole. "Förr i tiden var det minuter, nu rör det sig om sekunder." Han suckade. "På teve, när hon spelade rol- len som sörjande mamma i sin söta blå klänning. Minns ni den där brasilianska kvinnan i Allston? För ungefär åtta månader sedan? Hennes lille pojke hade försvunnit."

"Och påträffades aldrig", nickade Angie.

"Just det. Men poängen är att hans mamma var mörkhyad och inte särskilt välklädd. Hon såg ut som om hon var påtänd när hon var med i teve. Det dröjde inte länge förrän allmänheten sket i att hennes pojke hade försvunnit eftersom de tyckte så illa om modern."

"Men Helene McCready", sade Broussard, "hon är vit. Och hon snyggar till sig inför kameran, ser bra ut på bild. Hon kanske inte framstår som världens största ljushuvud, men hon gör ett sympatiskt intryck."

"Nej, det gör hon inte", sade Angie.

"Du menar när man träffar henne?" sade Broussard och skakade på huvudet. "När man träffar henne är hon ungefär lika sympatisk som en låda med krabbor. Men på teve? När hon anstränger sig för att göra något av sina femton sekunder? Ja, kameran älskar henne, allmänheten älskar henne. Visst blev folk upprörda när de fick höra att hon hade lämnat ungen ensam i nästan fyra timmar, men de flesta tyckte ändå att det inte var så mycket att orda om: vi gör alla våra misstag, ge henne en chans."

"Och hon har förmodligen aldrig blivit så älskad i hela sitt liv." sade Poole. "Och så snart vi har hittat Amanda, eller säg att något annat inträffar som innebär att fallet försvinner från förstasidorna - och det lär ju ske förr eller senare - då blir Helene återigen den hon var tidigare. Men just nu försöker hon krama ut allt hon kan av sina femton sekunder."
Fortsättning: 1500 klick

Relaterat på Blind Höna: i vissa tv-program får du numera räkna med att bara få 12 sekunder...


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
23 sep 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se