Från Blind Hönas arkiv

Spam, sweet spam

Confession time: Är det bara jag som är så här konstigt funtad?

När mitt mejlprogram (Eudora) hämtat mejlen och sorterat dem och lägger upp alla mappar för mig att gå igenom - In, Jobb, Vänner, Kunder, etc - vilken mapp är det jag oftast tittar i först (efter In-mappen, som hamnar överst av sig själv)?

Spam-foldern.

Nej, det är inte för att jag behöver ständig påfyllning av Viagra eller andra slipprigheter.

Men merparten av den legitima eposten är ju tyvärr väldigt förutsägbar - och, ärligt talat, rätt så ... vardaglig.

Spam-foldern, däremot, erbjuder flera intellektuella stimulanser:

Dels att se vilka nya kreativa strategier spam-sändarna försöker sig på, för att både få uppmärksamhet och slinka förbi filtren.

Ibland det goda skrattet åt någon särskilt fantasifylld avsändare eller ofrivilligt komisk rubbe. (För underbara exempel, se det oförlikneliga Spamusement.)

Men också att förundras över hur filtret faktiskt ändå identifierar både det ena och det andra. För det är förvånansvärt smart - det är ganska sällan det missar spam och eller felbedömer legitima brev.

Men ytterligare ett skäl, tror jag, är en halvt medveten insikt, att om det verkligen skulle komma ett riktigt oväntat mejl - från Nobelkommittén om att jag inte ska planera att resa bort den 13 december, eller det verkliga miljonarvet från den bortglömda kusinen i Amerika, eller kärleksbekännelsen från den mörka skönheten som brukar kliva på vid Mariatorget - ja, då skulle en sådan rar fågel sorteras ner just i spam-foldern, av filtrets statistiska (o)sannolikhetsbedömning.

Jag kanske är unik; men den principiella effekten är inte helt ovanlig. Det påminner om "revenge effects" som att folk blir sjukare av filtercigaretter, eftersom de röker mer, eller att fler och bättre skydd ökat skadorna dramatiskt inom amerikansk fotboll. (Edward Tenner skriver om sådant i "Why things bite back").

(... eller - suck - är det bara jag som behöver ett verkligt liv, i stället för att gå rota i spam-soptunnorna som en annan cyber-lodis?)

Relaterat på Blind Höna:
Talking spamish, 6 april 2003
Tala aldrig med främlingar (inte ens via mejl), 24 sep 2003


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 sep 2005

Kommentarer

om du nu kollar i spamfoldern hela tiden borde du passa på och rapportera bovarna till spamcop.net - som i sin tur rapporterar vidare till de ISPs som kanske haft öppna relayer, osäkra mail-script eller dumma kunder som spammat. Många använder spamcops dynamiskt uppdaterade blacklist och slipper därmed spam från den spammare du rapporterat. = många glada!

Från: Åsk | Skickat vid: 18:36, 20 september 2005

Jag är precis likadan och måste alltid kolla att inte nomineringen för bästa film (eller nåt sånt) har hamnat i papperskorgen av misstag. Sen finns det ju roliga saker med spammailen också, som tex fantasifulla namn: http://annas.blogsome.com/2005/08/26/kanner-du-stenography-s-necklace/

Från: Anna Toss | Skickat vid: 23:26, 20 september 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se