Från Blind Hönas arkiv

Bilden av teknikstress

Tecknad bild av dator som kraschar i postens kundtidning Du&JagNär postens kundtidning Du&Co skriver om teknikstress ("Lär dig tygla tekniken", inte på nätet) illustrerar man det med ... bilden på en exploderande dator. Poff!

När HTFs tidning Lön&Jobb intervjuade mig i höstas illustrerades artikeln med ... en kraschande dator med bomb på bildskärmen.

Det här tror jag är ett uttryck för en systematisk missuppfattning eller "blind fläck". Det stora, långsiktiga och uttröttande arbetsmiljöproblemet med datorer är knappast när de slutar fungera; utan just hur de fungerar och vi tvingas arbeta med dåligt anpassade verktyg i krångliga miljöer.

Och artikeln, som berättar om två journalister med problem, utmynnar i råd kring hårdvarusupport. Men läser man noggrant ser man att problemet nog är ett annat. De har bytt layoutprogram mitt i en mycket arbetsintensiv period - uppenbarligen utan att ta sig tid för att lära in och lära om.

Tecknad bild av dator som kraschar i HTFs tidning Lön&JobbSlimmade organisationer, omedvetenhet om dåliga gränssnitt och en märklig men utbredd föreställning om att man inte behöver tid för att lära sig sina (digitala) arbetsverktyg ger tillsammans en svår belastning på tänkandet. (Se också anteckningen "Såhär i efterhand kan man tycka att vi borde gjort det...")

Men kanske är artikeln i alla fall ett tecken på att medvetenheten om teknikstressen håller på att öka. Apotekets kundtidning hade också den en artikel om "Teknostress" under våren. Per på Infontology har kommenterat den redan; jag återkommer med ytterligare en kommentar.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
16 aug 2005

Kommentarer

Säkert rätt det där med att man inte får tid att lära sig. Ser ju hur lång tid det faktiskt tar innan man behärskar ett nytt program tillräckligt bra för att det ska flyta.

Jag tror att man överhuvudtaget haft en underlig föreställning de senaste femton åren om att datorn gör jobbet själv och på ingen tid alls och det är ett av skälen till att man rationaliserat bort en massa personal överallt, som ex. kontorsfolk hos polisen, som när man rationaliserde bort läkarsekreterare etc.
Resultatet blev att mycket arbete utförs mycket dyrare idag än tidigare. Det kostar mycket mer att ha en läkare arbetande med datorn än en sekreterare ex.
Har också sett hur akademiker tvingas att redigera sina bokmanus själva, för att förlagen har sparat bort personal, och vad kostar det att han en kvalificerad forskare sittande vid datorn med redigering ex.
Datorn är fantastik, rätt använd med det är många myter kring datorer som borde avslöjas och diskuteras.

Från: Kerstin | Skickat vid: 1:26, 17 augusti 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se