Från Blind Hönas arkiv

Var är geten? Offentliga sektorns sökfunktioner har stora problem

Robert Rauschenbergs konstverk Monogram, mer känt som getenJag och min kollega på Cross, Kristina Carlander, också informationsarkitekt, håller på med en rätt stor genomgång av sökfunktionerna på sajter hos offentliga sektorn - för att se hur väl de servar medborgarna.

En rapport kommer att publiceras i slutet av sommaren. Men redan nu har vi hittat rätt många problem med sökmotorerna - ofta tämligen beklämmande, men ibland rätt dråpliga. Det roligaste är nog det här:

Ett av Moderna Museets mest kända (i vissa kretsar kanske ökända) konstverk är "geten" - det uppstoppade, blåmålade djuret med ett bildäck runt magen.

Men vem har egentligen gjort skulpturen? Och vad heter den? Det är inte så lätt att få reda på. Om man söker på "get" på Moderna museets sajt får man nämligen följande svar:

getsokning.jpg

"Get" är nämligen inte bara djuret Capra hircus, den allätande, hornförsedda källan till den nyttiga norska brunosten, utan också det engelska kommandot "get"... och det gillar inte sökmotorn att man tar med i en sökfråga.

Det här är bara ett litet exempel på de problem som möter en medborgare när hon ska försöka hitta information på nätet. Myndigheterna måste lära sig att det inte räcker att bara installera en sökmotor - man måste aktivt arbeta både med innehållet, redaktörerna och sökmotorn för att kunna ge bra resultat.

Som det nu är vältrar man i hög grad över kostnaderna - i form av tid och ansträngning - för att hitta saker på medborgarna.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 jul 2005

Kommentarer

En artiker från bloggen "A list apart": Complex Dynamic Lists: Your Order Please [http://www.alistapart.com/articles/complexdynamiclists/] kan kanske vara av intresse.
Jag har bytt bloggadress till markmedia.blogs.com, kan du uppdatera din bloggroll? Tack
/Mark

Från: Mark | Skickat vid: 15:26, 20 juli 2005

Lustigt nog så är det inte så svårt. Om man klickar på "sök i samlingen" hamnar man på en sida (http://www.modernamuseet.se/emuseum/code/emuseum.asp) där geten (eller Monogram) visas på bild och omtalas.

Men jag håller med om att sökmotorerna inte är särskilt bra och att söka på "get" ska inte ge ett felmeddelande.

Från: Henrik Brameus | Skickat vid: 16:51, 20 juli 2005

Klaga inte :-) När man söker på "geten" får man som tredje träff en sida där ordet "geten" inte finns med, men där konstverket benämns med sitt egentliga namn. Förstår man något? Nej.

Från: Simon | Skickat vid: 21:06, 20 juli 2005

Varför slutade debatten kring min ledare i SvD tvärt då min bror svarade? Ni kanske inser att ni inte förstår vad ni pratar om? Det vore verkligen trevligt om ni kunde bemöte Tinos inlägg. Lite roligt att det inte på något sätt var kärnan i min ledare som ni diskuterade.

Ser fram emot en fortsatt debatt på den tråden.

MvH

Nima

Från: Nima Sanandaji | Skickat vid: 1:44, 21 juli 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se