Från Blind Hönas arkiv

Att leta i flockmedlemmarnas hjärnor

Exempel 1: Jag var mitt uppe i ett viktigt projekt på jobbet, när jag på Henrik Ahlens blogg råkade hitta en notis om en ny tjänst, som var perfekt att använda för det arbete jag höll på med. Jag gjorde en egen anteckning på Blind Höna, för att komma ihåg den, och kompletterade med länken.

Bara någon minut senare hade Erik läst min notis och lagt till en länk till en besläktad tjänst, som varken Henrik eller jag kände till förut. Även den passade helt osannolikt väl i det arbete jag just höll på med.

Exempel 2: När ICA-kurirens reporter ringde mig om en intervju (om bloggar), kunde jag säga "ja, jag vet, jag såg att du hade pratat med Sara". Reportern var lite häpen och undrade om vi kände varandra? "Nej", sa jag, "vi har aldrig träffats. Men jag har läste det hos henne och visste att du skulle ringa mig".

Det här är två exempel på hur osannolikt bra bloggar ofta fungerar för att sprida kunskap och information (väldigt olika sorters information, men likafullt information). (Se också det tidigare inlägget Långt mer än skvaller och yttranderfihet.)

Det allra mest spännande är att detta sker utan att människor får någon direkt ersättning för att de bidrar.

Det betyder dock inte att de gör det osjälviskt. De gör de för att de ser någon typ av fördel i att göra det för sig själva.

Jag gjorde t.ex. min notering om den tjänst Henrik hittat för mitt eget minnes skull. Att andra kan dra nytta av den är en gynnsam bieffekt; men även det gynnar mig, eftersom det visar sig att jag kan dra nytta av att berätta denna information för dem.

Det finns något djupt mänskligt i det här. Något som går tillbaka till att vi är sociala och kommunikativa varelser i grunden.

Det går tillbaka till när våra förfäder utvecklade språket och upptäckte att ett utmärkt ställe att leta efter mat var i hjärnan hos sina kamrater i flocken. "Kommer du ihåg var det växte nötter?" "Javisst, bortom träddungen där borta."

Bloggar förefaller vara ett sätt att dela kunskap som är synnerligen väl anpassat till det nya mediet internet. Det speciella med det är förstås att vi kan hitta våra flock-medlemmar på så stort avstånd. Vi är inte låsta av tid och rum utan kan effektivt leta i hjärnorna hos smarta flockmedlemmar på andra sidan jordklotet.

Mer om den samlade effekten av oegennytta och egennytta i nästa inlägg.


Permalänk | Andra som länkat hit (1)


  Avdelare mellan text och datering  
22 jun 2005

Kommentarer

Märkligt hur det sprider sig på nätet...vips sa det när jag startade min sida: efter tre veckor hade jag haft 2000 besökare!
Häftigt och läskigt.

Från: Sandra | Skickat vid: 17:03, 22 juni 2005

Två mycket intresanta inlägg. Väntar spänt på fortsättningen!

/Bosse.

Från: BGAN | Skickat vid: 18:50, 22 juni 2005

Det finns ett namn för den här funktionen: gåvoekonomi. Den handlar inte bara om att dela med sig kunskap utan om att dela med sig av allt möjligt med den underförstådda baktanken att man får lika mycket igen - eller mer, eftersom man får ta del av en massa synergieffekter som inte skulle uppstå om man tvingades betala för allt.
Den som har skrivit mest allsidigt om detta fenomen är tydligen Jacques Godbout: The world of gift, McGill-Queen's University Press 1998.
Sen har vi David Bollier som har gjort det till ett tema för bloggen http://onthecommons.org/.
Och slutligen vill jag gärna puffa för Olivier de Marcellus som har skrivit en fascinerande artikel i The Commoner, se http://www.commoner.org.uk/demarcellus06.pdf.

Från: Jan Wiklund | Skickat vid: 10:27, 23 juni 2005

I think you are on to something here. Just the fact that we can read this text anywhere in the world (as long as we speak swedish of course). I'm sitting in a hotel in Atlanta, reading it just a few hours after you wrote it.

When the Bloggers revealed the truth about the Air National Guard Memos that supposedly was going to discredit George W Bush and get him to loose the election, they used exactly the technique you are describing. One guy posted something about the TV show presenting the story within a couple of minutes after it was over. Numerous other bloggers then commented, added their own info on their own blogs, and a chain reaction started (I followed this closely already from the start and it was fascinating). Within 24 hours, the bloggers had found among themselves, a super expert on Fonts, another expert on Type Writers, a third expert on Military slang (which was used in the documents, but incorrectly as it would be shown), and several other very special knowledge experts. By itself, these experts were pretty useless, but in combination, they could pick the story apart.Some other bloggers who didn't have special knowledge, took the pieces and put them together to create the full picture. Everybody referenced each other, so information was added all the time.

I see numerous uses for this type of behaviour. Pure scientific research of course, but also many other areas:
Journalism (They shouldn't be afraid of this tool, but use it!)
Police Work
Students (obviously)
Companies (This is one area that could be sensitive)
People with specific hobbies (I am sure they could find someone out there with the same hobby)
etc etc.


Mikke

Från: mikke | Skickat vid: 13:07, 23 juni 2005

Jag har paa G ett annat utmaerkt exempel att bloggar aer allt annat aen skvaller...

Jag har initierat en studiecirkel i GIMP som vi ska genomfoera ett par bloggare och jag..

http://studiecirkel.blogspot.com

annu ett exempel paa vad man kan goera med bloggar och ett kreativt tankande.

Från: Bengt | Skickat vid: 16:53, 23 juni 2005

Bengt - vad gör du här? Du är på bröllopsresa/smekmånad! Seså, tillbaka med dig och inget smygbloggande nu! ;-)

Från: jonas | Skickat vid: 21:09, 23 juni 2005

Joda jag har en haerlig broellopsresa. Paa mornarna kan jag laesa litet bloggar och nyheter. Passade paa att skicka litet halsningar ocksaa..

Vi har ett underbart vaeder och en haerlig tid tillsammans haer. Hoppas du har det bra i Stockholm ocksaa...

Från: Bengt | Skickat vid: 7:01, 24 juni 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se