Från Blind Hönas arkiv

Långt mer än skvaller och yttranderfihet

Vad kan man ha bloggar till (mer än dagboksskvaller)?

Ett exempel som inte är mitt utan Steffanies: Företaget där hon jobbar har en mängd tekniska system, och avsåg att lägga ut manualer för dessa på intranätet. I sin helhet, som pdf-dokument. Som skulle öppnas i ett särskilt fönster, bläddras i på skärmen, sannolikt skulle komma att skrivas ut i alla fall...

Om man använde bloggformatet skulle varje liten instruktion - Så fyller du på toner, Så byter du papper, etc - bli en egen post, med en egen permanent adress. De man använde mest kunde medarbetarna lägga som bokmärken, och enkelt skicka till en kollega som behövde ett visst råd.

Och framför allt: Om instruktionen var dålig kunde de anställda skriva in det som en kommentar till varje instruktion. Eller komma med förslag på bättre sätt att lösa just detta problem.

Det här är ett exempel på hur bloggar kunde användas för att dela, sprida och utveckla kunskap i en organisation.

När jag har pratat bloggar i media - såväl i ICA-kuriren som i attention som i Gomorron Sverige - så har jag framhållit att "bloggar är en yttrandefrihetsrevolution".

Jag har använt det däför att "yttrandefrihet" är ett kodord som journalister förstår och reagerar på. Det har varit min nyckel till att verkligen få plats i tv-studion, när reportrar ringt för att fråga "det här med bloggar, vad är det egentligen?"

Nå, blir man intervjuad i tidning kan man i bästa fall få fram två separata tankar. I TV - under extremt gynnsamma omständigheter - kan man möjligen få fram ett budskap. Yttrandefrihet är en aspekt, men kunskapsspridning är - tycker jag personligen - ännu mer spännande.

Kunskap har många former och många kontexter, och därför är möjligheterna nästan hur stora som helst.

Till fördelarna hör att bloggverktyget är enkelt, standardiserat och oerhört billigt. Men framför allt uppmuntrar det en social användning, som gör att det kan dra nytta av kraften hos många användare. Jag ser också tydliga tecken på att bloggar faktiskt fungerar som verkligt kollaborativa verktyg.

Mer om det i nästa inlägg: Att leta i flockmedlemmarnas hjärnor.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
22 jun 2005

Kommentarer

Bloggen har en kusin, Wikin, som också är användbar i kollaborativa sammanhang. Man har möjlighet att välja det som passar bäst. Båda är kraftfulla och lättskötta.

Från: Hans | Skickat vid: 14:35, 22 juni 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se