Från Blind Hönas arkiv

- Får det lov att vara en forskningsrapport? - Tack gärna! - Varsågod! - Det var så lite!

Du visste inte om det, men artighet är ett vetenskapligt forskningsfält; facktidskriften "Journal of Politeness Research" har just utkommit med sitt premiärnummer.

Innehåller artiklar som Jonathan Culpepers "Impoliteness and Entertainment in the Television Quiz Show 'The Weakest Link'" eller Janet Holmes och Stephanie Schnurrs "Politeness, Humor and Gender in the Workplace: Negotiating Norms and Identifying Contestation".

Varför forska om artighet? Tja, varför inte? Det är ett mänskligt fenomen som finns i alla kulturer, det handlar om kommunikation - alla som varit i Frankrike vet hur viktigt det är att bli uppfattad som artig för att inte bli rått avsnoppad. Men vad är det egentligen?

En sak som (till exempel) har med artighet att göra är forskning om konversationer: hur man i ett samtal låter andra ta ordet och komma med sina synpunkter, eller hur man blockerar dem. Där finns en massa intressanta frågeställningar. Varför talar kvinnor mindre än män i grupper? Och hur fungerar det när grupper faller in groupthink och den som ifrågasätter eller ställer obekväma frågor uppfattas som ... oartig?


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
08 jun 2005

Kommentarer

Det bästa som finns när vi talar "groupthink" och ev oartighet emot detta är när Jon Stewart dödar CNNs Crossfire.
Han är sjukt plump fast ändå mycket artig, och vinner första pris i, ja jag vet inte, genpoolen.
Check it!
http://www.ifilm.com/ifilmdetail/2652831?htv=12

Från: fopster | Skickat vid: 4:56, 08 juni 2005

förlåt, jag insåg just att alla redan sett detta. men det är fortfarande fantastiskt...

Från: fopster | Skickat vid: 5:01, 08 juni 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se