Från Blind Hönas arkiv

Flirtar Margot med väljarna? Ja, igen.

Margot Wallströms bloggDet är nog ingen slump att Margot Wallström är en av de första riktigt tunga svenska politikerna som skaffat sig en blogg. Hon var intresserad av testa nya former på internet och tänja på gränserna redan för tio år sedan.

1995 byggde vi den första versionen av www.regeringen.se. Den var då en av Sverige största sajter, och det mesta på sajten var självklart mycket seriöst och korrekt. Men vi lyckades få med några rätt oskyldiga "påskägg" - lustigheter som inte var uppenbara men som var avsedda att skapa lite word-of-mouth, när någon hittade dem.

Till exempel fanns på Jordbruksdepartementets sida en bild av en ko; förde man muspekaren över den hördes kon oväntat råma. (Kom ihåg att detta var 1995, ett snabbt modem var 14.4 kB och möjligheten till ljud eller rörlig bild på webben var helt annat än idag.)

Ytterligare en sak med regeringens sajt 1995: så vitt vi kunde fastställa var det då den enda regerings-sajt i världen där varje minister hade sin egen sida. Tanken var att de där dels kunde uttrycka sina politiska åsikter, dels berätta personligt om sig själva - utan att bli filtrerade och tolkade av traditionella media.

Det visade sig snabbt att en del ministrar var mer villiga till sådan kommunikation än andra. Margot Wallström var en av de vaknaste.

Så intresserad att hon glatt gick med på att ha en liten "överraskning" på sin sida. Alla andra porträttbilder av ministrar var statiska - men om man förde muspekaren över bilden av Margot blinkade hon snabbt åt besökaren med ena ögat.

Efter någon tid fick vi faktiskt in ett mejl från en kille som överraskad skrev ungefär "Wow! Jag har just haft min första cybersex-upplevelse! Margot flirtade med mig när jag var inne på hennes sida... otroligt!"

Som ni förstår fanns det även regeringsmedlemmar som inte var fullt så beredda att ta till sig det nya mediet.

I synnerhet en minister var helt ointresserad av det nya mediet, bidrog inte med något material till de egen sidorna, och såg uppenbarligen inte över huvud taget poängen med att kommunicera direkt med väljarna.

Jag vet inte om jag bryter något allvarligt sekretesslöfte - detta var ju tio år sedan - genom att berätta att det var den dåvarande justitieministern: Laila Freivalds.

Länkar:
Margot Wallströms blogg
Wikipedia om Laila Freivalds


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 feb 2005

Kommentarer

En mycket bra och trevlig text!

(Råmande kor och blinkande Margotar, bortom megaprojekt och dödsallvarliga specar - alla ändå helt betagna över det minsta lilla? Those were the days ...eller snarlikt i dag?)

Från: Magnus Andersson | Skickat vid: 2:53, 21 februari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se