Från Blind Hönas arkiv

Rask, skumrask, skymning och "En långvarig förlovning"

Det är inte en Raskaffär, det är en skumraskaffär.

Ett gammalt fint ord som inte får så många träffar på Google, men som nu har alla chanser att bli välanvänt igen, knappt hundra år efter sin storhetstid.

Ursprungligen betydde skumrask bara "skymning; det i skymning eller halvdager insvepta rummet eller området o. d" (känt sedan 1648), men sedan fick innebörden "betecknande att något försiggår halvt fördolt eller mer eller mindre i hemlighet" (enligt SAOB).

Förledet skum- kom som adjektiv så småningom att betyda "misstänkt, tvivelaktig". Och under och strax efter första världskriget börjar "skumrask" dyka upp i svenska tidningar som betecking för fiffel och kriminella förehavanden: skumrask-affär, skumrask-arbete, skumrask-firma. Det är lätt att föreställa sig vad det syftade på, i det halvt raserade Europa där spekulation och svartabörs-affärer snabbt tog fart. För att inte tala om politiska skandaler.

Just i den perioden utspelas också Jean-Pierre Jeunets nya film "En långvarig förlovning" (med Audrey Tautou). En riktg skumraskaffär utspelas där i skyttegraven med det märkliga namnet "Bingo Crépuscule" - på den svenska textremsam översatt med "Bingoskymningen". Min franska är inge vidare - men SAOB anger (i förbigående) att det franska crépuscule har samma ursprungsvalör - förehavanden som försiggå mer eller mindre i hemlighet - och citerar:
"Titeln .. (på V. Hugos diktsamling Les chants du Crépuscule) utmärker det skumrask, som, om icke i hela Europa, åtminstone i Frankrike gör det omöjligt att afgöra, om natt eller dag skall inbryta." (1836)
Så det ger faktiskt en extra dimension åt filmen och ordet "skymning", som i alla fall för mig idag mest har en poetisk och romantisk valör.

Uppdatering: Betydelsen av "Skumrask" verkar vara så okänd idag att ett brandföretag döpt en brandsläckningsmojäng till just skumrask - se PDF-filen "Skumrask handhavande": Skumrasken monteras på fläkten med en 8 cm lång bockad kant...


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
05 feb 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se