Från Blind Hönas arkiv

Hallå stambord - jag är babord!

Killarna vid Stambord gisslar "vänsterbloggare" som inte skrivit om Irakvalet. Några av de angripna försvarar sig med att "jag är inte vänster" eller "jag skrev faktiskt dagen innan".

Hur som helst, Hönan känner sig orättvist behandlad, eftersom hon inte ens blir omnämnd. Hallå, stambord - jag är babord! Nästa gång, hoppa på mig också! Det är rättvist: jag skrev om ett gammalt DN-klipp den 31 januari, när jag kunde ha skrivit om valet. Borde. Jag erkänner. Ramma mig!

Men Hönan borde också ha skrivit mer om Guantanamo, om fuskskolbygget om hörnet här hemma, om den datoriserade arbetsmiljön, om Darfur ...

Man har bara ett liv, och det är så mycket man inte hinner. 2002 och 2003 skrev jag mycket om kriget och om Bushs politik. Men det var en tid då jag upplevde att vanliga nyhetsmedia faktiskt inte fungerade; när det var angeläget att samla information från andra källor. Så är det inte riktigt idag. I alla fall har jag inte samma behov av det som då.

2003 var nog mitt stora bloggingår, tänker jag först. 2004 var detta stora skymningsfyllda år; alltför mycket gick i kvav och skrivandet var svårt att hinna med. Typiskt att bloggningen ska få sitt länge väntade genomslag i Sverige just när jag måste kämpa för att hålla näsan över vattnet, tänker jag surt. Tänk om jag fått fortsätta accelerera - då...

Fast när jag skummar igenom förra årets texter blir jag ändå glatt överraskad: en hel del skrivet blev förvånansvärt bra, trots allt.

Och jag grämer mig inte. Optimism (som jag lärde i Berlin i somras) är min nya livshållning. Och därför är jag till och med optimistisk om Irak. Trots allt elände är valet, med alla sina brister, en god sak. Det kommer att bli bättre.

Mitt nyår börjar nu. Utan stora deklarationer. Efter en revolution (som inte bara betyder omvälvning utan också varv - ett varv runt solen). Rodret, det väldiga, klumpiga, knirkande, är omlagt. Vi seglar.

PS:Apropå "skymning". Mandelstam skriver i citatet ovan om "frihetsskymning", och han menar nog det just i betydelsen tveljus, twilight: den tid när det är "omöjligt att afgöra, om natt eller dag skall inbryta", om det ska bli bättre eller sämre. Jag tror det blir bättre.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
05 feb 2005

Kommentarer

Du kan få min vänsterplats i bloggvärlden:)

Från: Chadie | Skickat vid: 14:56, 05 februari 2005

Vänsterback eller vänsterytter? ;)

Från: N|. | Skickat vid: 10:36, 06 februari 2005

Du kan få min vänsterplats också. Jag förstår inte varför jag hamnade på deras lista över vänsterbloggare och varför de gjorde listan överhuvudtaget.

Annica

Från: Annica Tiger | Skickat vid: 8:09, 07 februari 2005

På min blogg hamnar du bland resten av bloggrollen, det vill säga till höger. (Inte konstigt att högerbloggar dominerar när enkla bedömare gör sina enkla analyser...)

Till vänster verkar det vara tomt, eller är det möjligen ett oskrivet blad?

Från: Håkan (hakke) | Skickat vid: 18:24, 07 februari 2005

Varför de gjorde listan? För att tydligt markera att alla som inte slaviskt följer högerbloggarnas diktat om hur och när saker och ting ska göras tillhör vänsterpacket.

För att dra debattens centrum så långt åt höger som det går, genom att marginalisera centrister och obundna som så gott som kommunister (se Norton Tierras påstående att DN är mer vänster än en kinesisk dagstidning under Mao).

Det är ett fegt, men oerhört effektivt grepp.

Från: John E Thelin | Skickat vid: 1:48, 08 februari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se