Från Blind Hönas arkiv

Ny bok av Sven Lindqvist i april

"Under större delen av 1800-talet och långt in på 1900-talet trodde många européer att de så kallade 'lägre raserna' var dömda att dö ut.

På väg mot undergången var framför allt den ursprungliga befolkningen på de kontinenter dit Europa expanderade - Sibirien, Centralasien, Nordamerika, Sydamerika, Nordafrika, Sydafrika, Australien och Stilla Havets övärld.

Många vita önskedrömde också om att de svarta i Amerika, 'vildarna' i Afrika och de kinesiska 'barbarerna' var på väg att dö ut. Deras ofrånkomliga förintelse sågs som bestämd av Ödet, Gud eller Naturen.

Tron på de Lägre Rasernas Utdöende var nära förbunden med begreppet Terra Nullius, ingens land - en juridisk fiktion som användes för att rättfärdiga den europeiska expansionen över stora delar av jordens landyta. Särskilt vanligt var begreppet i försvaret av den brittiska invasionen i Australien.

Aboriginernas marker förklarades vara 'terra nullius' eftersom de var bebodda av folk som snart skulle vara utdöda. Och som kunde få hjälp på vägen mot utdöende, om de dröjde sig kvar.

Tron på de Lägre Rasernas Utdöende förenades med begreppet Terra Nullius till en självuppfyllande profetia, som fick legitimera markstöld, massakrer och folkmord."
svenlindqvist.net: Terra Nullius
Ämnet är inte överraskande eftersom det framgått att Sven Lindqvist studerat aboriginernas historia (se Blind Höna-notisen Den gravplundande zoologen.

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
22 jan 2005

Kommentarer

På John Quiggins blogg finns en diskussion om Terra Nullius http://johnquiggin.com/index.php/archives/2004/06/27/terra-nullius/

Från: M K | Skickat vid: 11:12, 22 januari 2005

Om man är en sån där hemsk antisemit så kan man ju dra paralleller till "ett land utan folk till ett folk utan land" och andra sionistiska slagord.

Från: Thomas E | Skickat vid: 14:03, 26 januari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se