Från Blind Hönas arkiv

Bloggar nu i Nationalencyklopedin

"Bloggen är ett nytt och alternativt Internetmedium som har fått allt större betydelse under de senaste åren. Ännu så länge har bloggarna ett ganska begränsat utrymme i medierna i Sverige — med undantag av Svenska Dagbladet som nyligen skaffat sig den första ledarbloggen — och förmodligen har flertalet svenskar över huvud taget aldrig hört talas om bloggar."
Så skriver Lars Våge, bibliotekarie vid Mitthögskolans bibliotek, på Nationalencyklopedins sajt om Bloggen — en informationsväg i tiden (ne.se kräver betald prenumeration). Artikeln är grundläggande men bra, utgår från Salam Pax, men nämner också Steffanies och Jennys c-uppsats om svenska bloggar - men tyvärr utan länkar. Artikeln nämner också sweblogs.se, Svenskt webblogindex och weblogs.se - olänkat. Artikeln har märkningen "Bloggologi" - första gången jag ser det ordet...

Ordet "blogg" finns nu också som uppslagsord i ne.se (utdrag):
"blogg (från eng. weblog), webbjournal, webblogg,
personlig och öppen dagbok på webben. Man kan även se begreppet som ett mellanting mellan personliga kolumner i dagstidningar och dagböcker. En typisk blogg innehåller iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser, länkar till intressanta och aktuella webbsidor m.m (...)

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
05 nov 2004

Kommentarer

"Bloggen är ett nytt och alternativt Internetmedium som har fått allt större betydelse under de senaste åren."

Jag tvivlar inte på att den fått allt större betydelse under de senaste åren. Men för vilka får den större betydelse? För de som redan läser rätt så mycket från skiftande ställen på nätet, hur många är de egentligen?

Från: Åsa | Skickat vid: 16:29, 05 november 2004

De senaste åren? Företeelsen är inte ny, den har funnits länge men under andra namn, Reload, Dagbok på nätet och nu blog.

Jag tror inte att man ska överskatta bloggarnas betydelse.

Annica

Från: Annica Tiger | Skickat vid: 8:38, 08 november 2004

Nej, bloggar som handlar om bloggar är bland det tråkigaste jag vet, snacka om navelskåderi! Dagbok på nätet i ny skepnad är precis vad det är. Dessutom är de i likhet med de gamla dagböckerna fyllda av egocentriskt trams, med några få undantag.

Från: Martin | Skickat vid: 17:27, 08 november 2004

Hönan håller med dig. För mycket metablogande på sista tiden. In med mera nytt!

Från: jonas | Skickat vid: 1:51, 09 november 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se