Från Blind Hönas arkiv

Kriget mot terrorn - och "Brazil"

Scener från Terry Gilliams film Brazil Vad mindes jag av Terry Gilliams hysteriskt roliga och svarta "Brazil" från 1985? Den fantastiska retro-futuristiska miljön, plastikkirurgin, Robert de Niros pirat-rörmokare, drömsekvenserna, Kim Greist som lastbilschaffis ... men när jag sätter på den nyinköpta DVD blir jag alldeles chockad.

"Vad ligger bakom den senaste tidens ökning av antalet terrordåd?" frågas i en brinnande tv som kastats ut på gatan av en exploderande bomb, diekt efter förtexterna. "Vinner regeringen kriget mot terroristerna?" frågar tv-reportern hovsamt. "Absolut", smilar den intervjuade ministern. "Vi slår tillbaka och golvar dem gång på gång!".

"Men bombningarna har pågått i tretton år nu" säger tv-mannen. "Nybörjartur!" ler ministern.

Vid det här laget sitter jag och hoppar i soffan. "Det här är ju nu!" säger jag till Daniel. "Det här är idag: Bush och kriget mot terrorn, goddag yxskaft-svaren, propaganda-tv - allt nästan tjugo år i förväg!"

Scener från Terry Gilliams film BrazilKriget mot terrorn. Det hade jag glömt! Och när i nästa scen en oskyldig familjefar förväxlas med en terroristmisstänkt, draperas han i huva och kedjor som bara till färgen skiljer sig från de som användes på Guantanamo-fångarna. Ja, då mår jag plötsligt illa.

Har världen blivit Brazil? De anhöriga får betala kostnaderna för arresteringarna, förklarar ministern i tv-studion. Tja, så är det i Kina och ett antal andra länder, enligt Amnesty.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 okt 2004

Kommentarer

Terry Gilliams filmer kan vara fantastiskt träffande ibland, det gäller inte bara Brazil. Det går inte heller att fånga alla detaljer första gången man ser dem, de blir bättre för varje gång.

För några år sedan berättade en rumänska för mig att hon grät hela filmen när hon såg Brazil, för att det var precis som under Ceaucescus regim.

Tack för en också i övrigt suverän blogg.

- Från en av dina, för att låna ett engelskt uttryck, "Garderobfans"

Från: Fredrik Bissmarck | Skickat vid: 15:09, 15 oktober 2004

Jag kan förstås bara hålla med Fredrik ovan - du skriver ju så otroligt bra! Den här texten blir en sådan "extra"-favorit - att minnas.

Ha en fortsatt trevlig helg.

Från: Carina | Skickat vid: 17:26, 16 oktober 2004

Du vet förstås att filmen är Terry Gilliams tolkning av Orwells "1984"...

Från: francis s. | Skickat vid: 17:39, 16 oktober 2004

Jag älskar "Brazil"! Det är en av mina favoritfilmer, vad roligt att någon annan känner till och gillar den.

francis, var får du det ifrån? Filmen blev t o m Oscarsnominerad för "best original screenplay", och jag har inte hittat någon information om att det skulle vara en officiell version av 1984. Däremot är det många som sagt att den är en rip-off, och det kan man ju tycka. Eller ja, jag tycker det t o m. :-) Men såvitt jag vet är det inte en officiell version - men du kanske har annan information?

Från: Fredrike | Skickat vid: 17:47, 19 oktober 2004

Brazils originaltitel var faktiskt "1984 1/2".

Lew Rockwell observerade parallellerna redan i mitten på förra året. http://www.lewrockwell.com/orig3/blumen3.html

Från: John E Thelin | Skickat vid: 10:29, 23 oktober 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se