Från Blind Hönas arkiv

Manga och bilderna av små flickor

Bilder från manga-utställningen på Östasiatiska museet i StockholmManga-utställningenÖstasiatiska muséet i Stockholm var väl så där. En hel del är snyggt, och släktskapen med japansk och kinesisk konst från 1700- och 1800-talet är intressant och bra presenterad.

Men jag kan bli ganska irriterad på seriernas stereotypa bilder av småflickor.

Flickornas ansikten är så otroligt stiliserade och utslätade. Orimligt stora ögon, antingen ingen mun alls - eller ett gapande hål. Passivitet eller panik.

Stilisering kan vara ett konstnärligt uttryckssätt. Men det är påtagligt bland de utställda serierna att pojkar är ritade med mer detaljer - och framför allt med många fler och rikare känslouttryck.

Till det kommer den medvetna erotiseringen av småflickorna: ständiga smygtittar på lår och stjärtar under superkorta kjolar.

Inte för att jag har något emot erotik. De erotiska 1700-talsträsnitten på utställningen är klart läckra.

Men de visar vuxna. Med en dotter på nio år känns mangans fluktighet inte alltid särskilt fräsch; snarare som ännu ett indicium för Hamiltons (nya) slutsats: barn som görs till "pre-tweens", "tweens" som lockas att bli "teens", tonåringar som hetsas att bli vuxna.

Karin och Jessica i Lilla MelodifestivalenMed de bilderna i huvudet var det faktiskt befriande att sitta med dottern och se Lilla Melodifestivalen i SVT på lördagskvällen. En eloge till kostymmakarna: inga nioåriga Britney Spears-kopior med bara magar eller minimala toppar. Utan barn som faktiskt fick se ut som barn. När jag såg Jessica och Karin (se bilden) var effekten nästan chockerande: när såg man senast barn som fick se så barn-lika ut?


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
11 okt 2004

Kommentarer

Själv ser jag på väldigt mycket anime, och BESM-stilen (Big Eyes, Small Mouths) är faktiskt inte så allomfattande som man tror. I de mer "vuxna" serierna är karaktärer betydligt mer realistiskt ritade. I Witch Hunter Robin är Robin runt 15 år, men ändå väldigt välritad och definitivt vuxen till utseendet. Exempel: http://www.planetzot.com/images/whr/anime_whr_23.jpg

Big Eyes, Small Mouths är även namnet på ett action-rollspel som inte helt oväntat är i anime-stil, men en massa inspiration direkt från välkända serier.

Från: Johan Svensson | Skickat vid: 15:29, 11 oktober 2004

Johan: vet du något om hur vanliga / spridda / stora de andra formerna är, i jämförelse? Är det en slump att jag ser mest BESM, eller beror det på att jag irriterar mig just på den?

Från: Jonas | Skickat vid: 15:48, 11 oktober 2004

Jag har faktiskt inte tänkt på det förr, men det verkar som om BESM-stilen har minskat rätt ordentligt sen mitten av 90-talet.

De serier som är mest kända i Sverige borde vara Dragonball Z och Sailor Moon, och de är bägge inriktade mot lägre tonåren. Jag har för mig att bägge serierna ursprungligen är från mitten av 90-talet. Bägge serierna är arketyper av BESM. :-)

Naruto är en modernare serie (2002), med ungefär samma målgrupp som DBZ: http://www.animate-usa.com/HTML/IMAGES/PRINTS/NARUTO.jpg

Det tidigaste jag minns som definitivt tog ett steg ifrån BESM-stilen var Masamune Shirows "Ghost in the Shell" från 1995. De kvinnliga karaktärerna är mycket mer individuellt tecknade och det är mer än bara frisyr, hårfärg och ögonfärg som skiljer sig åt. GitS fick en ny spinoff-serie (GitS: Stand Alone Complex) där händelserna i filmen aldrig inträffade, och nyss släpptes en andra film som utspelar sig i SAC-världen.

Kusanagi, 1995: http://www.point-blank.cc/reviews/gits/gits_kusanagi.gif
Kusanagi, 2002: http://minghong.dyndns.org:8080/Shared/gits/motoko.png

Här i väst är det fortfarande vanligt med "tecknat = barnprogram". I Japan finns det anime från alla genrer man kan tänka sig, från actionkomedier till draman och precis allting annat som finns som vanliga spelfilmer också.

Fast det är trevligt att se att anime blir mer känt här också, även om det huvudsakligen är "barnserierna" som fått utrymme i mainstream-media än så länge. Spirited Away gick rentav på bio, och den slår det mesta Disney har presterat de senaste åren.

Från: Johan Svensson | Skickat vid: 16:43, 11 oktober 2004

Du har kommit för sent. Invigningen var själva grejen då kidsen kunde få skapa själva och japanska ambassadören stor på trappan där inne och sjöng svensk barnvisor.

Från: Chadie | Skickat vid: 19:12, 11 oktober 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se