Från Blind Hönas arkiv

Testa XML-flödet (nu verkar det fungera)

Mycket teknisk post: jag verkar äntligen ha fått XML-flödet från Blind Höna att fungera. Kolla gärna (om du vet och bryr dig om vad det innebär). Strunta i det annars.

Blind Höna har plågats av att XML-filen varit ogiltig och inte kunnat läsas av nyhetaggregatorer och andra tjänster.

Problemet har varit att alla svenska tecken i alla texter i XML-filen omvandlats till HTML-koder - där å, ä och ö representeras med koder som "å" eller "ö" . Nu är &-tecknet inte tillåtet i en XML-fil, varför alltså hela filen blivit ogiltig.

Förslag till lösning har varit att kapsla in ö-et i titeln med CDATA-taggar eller ersätta det med escape-koder. Det kan göras i de fält i Movable Types "Weblog configs" där man anger Title och Description för webbloggen. Men ö-et i title-taggen var ju bara det första svenska tecknet; om det rättades till blev XML-filen i alla fall ogiltig vid första bästa HTML-kodade svenska tecken i en svensk post.

En annan hypotes rörde den angivna encodingen för tecken eller language i XML-filens mallar. Ursprungligen var filen märkt med

<dc:language>en-us</dc:language>

Jag bytte till

<dc:language>sv</dc:language>

men inte heller detta hjälpte.

Slutligen upptäckte jag att i mallarna för XML-filen innehöll varje MT-tag, som hämtade fram information ur loggen - Title, Desciption, EntryTitle - attributet

encode_html="1".

Jag har nu ändrat det till

remove_html="1" encode_xml="1"

i mallen för XML-filen - och nu verkar det faktiskt fungera. Testa gärna!

Varför mina mallar sett ut på det viset vet jag inte. Min installation av Movable Type är version 2.64. De alternativa XML-taggarna hittade jag i en senare installation (2.65) av MT.

Men det konstiga är att andra svenska bloggare, som också använt 2.64, inte har haft detta problem - och inte heller vetat vad som ska göras år det. Så de kan knappast ha varit inne och ändrat i sina mallar.

Nu verkar det dock faktiskt fungera. Testa som sagt gärna och hör av dig.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
07 jan 2004

Kommentarer

Nu funkar index.xml finfint, tack! :)

Från: johan | Skickat vid: 12:14, 07 januari 2004

...men du får mer än gärna fixa så att antingen hela inlägget eller en längre beskrivning är med i XML/RSS-filerna. Just nu är det lite svårt att greppa vad det handlar om från 1½ mening...

Från: johan | Skickat vid: 12:58, 07 januari 2004

Lustigt, jag läser Blind Höna med Bloglines sen gammalt och har inte märkt några som helst problem. Håller med johan om att längden på ingresserna i RSS-feeden gärna får förlängas. :)

Från: Manne | Skickat vid: 7:54, 08 januari 2004

Jag kan tänka mig att det i princip finns två sätt att använda flödena.

Antingen för att skumma igenom, få en överblick, och sedan välja ut de poster som verkar intressanta, klicka på dem och läsa.

Alternativt kan en användare samla ihop de flöden där hon faktiskt vill läsa allt eller det mesta. I det fallet är det förstås bekvämare att få hela inläggen.

Vad är det vanligaste sättet? Jag har inte en aning - berätta gärna det för mig!

Det är förstås fullt möjligt att ha två flöden: ett (som nu) med bara rubrik och de första 20-30 tecknen, och ett annat med hela inläggen.

Vore det önskvärt?

Från: Jonas | Skickat vid: 8:35, 08 januari 2004

Problemet med "överblicken" som ges nu är att det är just de första 1-2 meningarna. Tillsammans med rubriken går det ibland ändå inte att få reda på vad hela inlägget egentligen handlar om. Mitt förslag är att du antingen skriver en särskild sammanfattning på 2-3 meningar som publiceras i flödet eller att du dumpar hela inlägget i flödet. Jag röstar på det senare :)

Från: johan | Skickat vid: 21:09, 08 januari 2004

Tack för synpunkterna! Jag ska experimentera med några olika lösningar.

Från: Jonas | Skickat vid: 12:59, 10 januari 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se