Från Blind Hönas arkiv

Idag i böckernas värld

Today in Literature är en fantastisk sajt för läsare och bokälskare: en litterär kalender med en ny artikel varje dag om händelser i litteraturhistorien på just dagens datum.

De senaste dagarna har man t.ex. berättat om den första uppsättningen av Tjechovs "Måsen" (18 oktober), Jonathan Swifts dödsdag (19 oktober), Dorothy Parkers recension av "Nalle Puhs hörna" (20 oktober), utgivningen av Hemingways "For whom the bell tolls" (21 oktober) och Rimbauds beslut att bli vapensmugglare i Etiopien (22 oktober)

En viss övervikt för amerikansk, engelskspråkig, västerländsk litteratur förvisso, men spännande i alla fall.

Det finns en särskild fascination i datum. Jag tänkte därför påminna om mitt och Mats Anderssons projekt Song of the day (också eftersom den har ny adress, så gör om era bokmärken eller länkar). Det är sajten för låtar som innehåller ett datum, till exempel "It was the third of june..." Än så länge finns det totalt 83 sånger som nämner 58 olika dagar. Men visst måste det finnas fler? Vet du någon kan du skicka in den - se listan över alla sånger först bara, så du inte dubblerar en som redan finns.

Sven Lindqvists sajt har också en "det här hände detta datum"-sida som ingång. De texterna kommer från hans bok "En underjordisk stjärnhimmel" (1984). Åh, vad jag önskar att de byggdes ut med länkar, och att det fanns möjlighet att kommentera dem!


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
25 okt 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se