Från Blind Hönas arkiv

Douglas Adams och Procol Harum

Kul att Procol Harum fick berättigat utrymme i minnesprogrammet om Douglas Adams i TV2 igår. Att han gillade Pink Floyd brukar figurera flitigt i texter om honom, men Procol Harum var nog en ännu större kärlek.

Han introducerade PH på Barbican i London 1996: "...They never did anything straightforwardly at all as anyone who's ever tried to follow the chords of A Rum Tale will know." Adams berättar också om hur idén till "The restaurant at the end of the universe" fix och färdig kläcktes från orkesterns inpass i "Grand Hotel".

Den spelades inte i programmet, men jag kan inte motstå att för åtminstone en kort tid göra "A rum tale" tillgänglig här. (Uppdatering, november 2003: Filen finns inte kvar. Men gå till den här notisen så kan du istället lyssna på hur Gary Brooker wailar och rullar i "Wall street blues" från senaste skivan.)

("Shine on you crazy diamond" var väl okej som avsignatur också; med det hade varit trevligt att höra Procols "Holding on", också en av Douglas Adams favoriter och den sång som Gary Brooker med delar av Procol Harum spelade på Douglas Adams begravning.)

Procol Harum plus science fiction: en egendomlig mix, kanhända, men när jag tog det som utgångspunkt för en essä om att se, lyssna och förstå - "A Whiter Shade of Pale goes extra-terrestrial" - gratulerade Procols managment med att "this is the kind of text that Douglas Adams would love". Inte för att jag tror att han någonsin läste det, förstås.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
19 aug 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se