Från Blind Hönas arkiv

Girighet 3: Matematisk rättvisa

Handen som kramar pengar - en symbol för girighetPratar man om girighet är det två ord som ganska snart dyker upp i samtalet: "rättvisa" och"kakan".

Nog är de flesta överens om att den som gjort ett bra jobb också gjort sig förtjänt av belöning. Är bonusar och förmåner verkligen berättigade, så är de väl rättvisa? Då kan det väl inte vara fråga om girighet?

Men om de som har chansen tar för sig; om chefer skär större och större bitar åt sig själva, trots att deras fonder eller företag går sämre och sämre, är det uppenbarligen någon form av kontrollmekanism som saknas.

Omslag till boken Jag har varit lite dålig på att berätta på Blind Höna vad jag faktiskt gör. Under våren har jag bland annat formgett och producerat boken "Men är det rättvist?" - en antologi där bland andra Torbjörn Tännsjö, Anders Isaksson, Christina Doctare och Dennis Töllborg utreder begreppet "rättvisa" ur juridiska, ekonomiska, filosofiska och biologiska synvinklar.

Jag har också bidragt med ett par små texter; en om Mercators "orättvisa" projektion och en om matematisk rättvisa.

Alla vet ju hur man gör om två personer ska dela på en kaka: en delar - den andre väljer bit. Men hur ska man göra när man är fler än två? Det går faktiskt att hitta ett sätt - en kontrollmekanism - som i princip kan användas för ett godtyckligt antal personer. Vill du veta hur kan du ladda ner artikeln "Att dela kakan" i pdf-format (en sida, 12 kB).

I går: Minoritetsmissförståndet
I morgon: Expedition Robinson och expedition Robert

PS: "Men är det rättvist?" ges ut av MKB Fastighets AB i Malmö. Varför bryr sig ett bostadsbolag om rättvisa? Så här skriver de på sin hemsida:
"Vi har lång erfarenhet av förvaltning i utsatta områden med hög arbetslöshet och stort bidragsberoende. Detta har skapat en speciell företagskultur, präglad av idérikedom och öppenhet för okonventionella lösningar.
I sökandet efter nya lösningar på bostadsmarknaden drar vi oss inte för att lansera radikala åtgärder som utmanar etablerade sanningar och företeelser. Detta har skapat debatt och inspirerat nytänkande. MKB bedriver en omfattande projektverksamhet i syfte att bryta utanförskap och främja sysselsättning för att därigenom skapa stabila bostadsmiljöer och låg skadegörelse."

Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
20 maj 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se