Från Blind Hönas arkiv

En buffertfond ...

Christian Windeckes ... eller ett thrillermanus:
"...den kritiska sommaren 1918 bildades på Lenins initiativ en fond på 50 miljoner rubel i utländska valutor och ädelstenar. De vita arméerna hade segrande trängt fram i Sydryssland och Lenin tänkte sig möjligheten av ett sammanbrott för sovjetväldet. I ett sådant fall skulle pengarna användas för finansiering av en fortsatt bolsjevikpropaganda och för ett återupprättande av sovjetmakten. Skatten fördelades på fem separata paket och utanpå vart och ett skrevs namnet på en bolsjevikledare. (...)

När Stalin efter Lenins död 1924 övertog ledningen av partiet erhöll han också dispositionsrätten över den hemliga fonden. Stalin ändrade några namn på paketen och strök bland annat ut sin fiende Trotskij. Ett paket skickade han 1924 till Stockholm, där det deponerades i ett bankvalv. 1926 och 1927 skickades ytterligare tre paket bort från Kreml (...) till Berlin. Nycklarna till alla dessa depositioner hade Stalin i förvar, och endast han kände till det lösenord som var nödvändigt för utlämnandet.
("Ur "Stalin - uppbyggaren" av Christian Windecke, Sthlm 1945)
Hunnen så långt börjar det killa i magen på läsaren: tänk om skatten finns kvar än idag? Tänk om den paranoide diktatorn aldrig vågade ge lösenorden vidare till någon, och tog dem med sig i graven?

Man ser framför sig ett paket inslaget i ett gulnat, sönderfallande exemplar av Pravda, med oljiga hampsnören, längst in i SE-bankens valv. Vad skulle innehållet vara värt idag? Vad skulle man göra med det? Dela ut det till det arbetande folket som ersättning för pensionspengarna som spekulerats bort på börsen? Eller starta en fond för ättlingarna till offren för Stalins terror? ... men så ser man att Windecke några rader längre ner dessvärre skriver att "Skatten har för länge sedan återgått till Moskva."

Fast tänk om han hade fel? Tänk om paketet blev kvar? Och säg att någon som grävt i kommunistpartiets gamla arkiv hittar uppgifter om det? Säg att det hämtades ut ur banken men av något skäl inte kunde lämna Stockholm, utan gömdes - och glömdes? Skumma krafter försöker få tag på det; men en svensk slavist kommer dem på spåren... (Hmm, vem skulle passa i huvudrollen?)

Uppdatering: Bengt har (i november 2004) faktiskt skapat en hel (nästan) roman genom att köra inlägget ovan i en mixer tillsammans med Dan Browns "Da Vinci-koden" ... läs "Do a Technic Dive!", full med interna skämt och obskyra referenser!


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
11 maj 2003

Kommentarer

Ja där har du ett uppslag till en thriller som heter duga. För att bättra på intrigen så bör det väl finnas ytterligare några små spår, en hemlig anteckning inne i kvarnen på Utö och en ledtråd till USA. (Man måste ju tänka på att USA är en stor marknad). Men boken måste komma först så att du kan sälja manuset till Hollywood för 50 miljoner dollar eller så.. :-)

Från: Jinge | Skickat vid: 5:07, 11 januari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se