Från Blind Hönas arkiv

Se vem som snackar

Röstspektrogram av frasen

Är det Iraks förre diktator som talar på bandet - eller någon annan? Och de andra banden, är det al Qaida-ledarens röst, eller är det en imitatör?

Det är inte så lätt att veta. Rösten är ett av kroppens mest komplicerade organ. Inte ens ett röstspektrogram, som det ovan, är något pålitligt fingeravtryck av rösten (Gissa vad där sägs? Ledtråd: de mörka, lodräta områdena är vokaler).


Men ändå finns det ju röstkonstnärer som tycks kunna härma andras röster med förbluffande exakthet. Hur bär de sig åt? Och hur nära ligger de egentligen? Det doktorerar min släkting Elisabeth Zetterholm idag på vid Lunds universitet med avhandlingen "Voice imitations: A phonetic study of perceptual illusion and acoustic success".

Elisabeth har jämfört flera svenska imitatörer för att se hur flexibel rösten är, och hur nära en professionell imitatör kommer en mål-röst, genom att mäta till exempel stavelselängd och grundtonsförlopp. Hon har också låtit olika imitatörer härma samma målröst, för att se om de använder samma tekniker och typiska drag, eller om det finns flera sätt att härma Carl Bildt.

Men tyvärr har hon alltså varken haft Saddam eller Usama bin-Laden i försökslabbet.

Bilden här ovan då? Den visar en svensk imitatör som som säger "Jag tror nämligen att framöver kommer dom...". (Du hade det på tungan, eller hur?)

Grattis Elisabeth!


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
10 maj 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se