Från Blind Hönas arkiv

Farliga böcker

Flera bloggare lägger ut listor på favoritböcker eller böcker de läser just nu. Johan och Linnea har nyligen gjort det, likaså Torgny, och Erik har både en lista både på vad han läser just nu och vad han läst tidigare.

Frågan är om det är klokt. Inser ni de potentiella konsekvenserna?

För någon tid sedan hörde den stora kvällstidningen av sig och bad mig komma till ett möte. Det visade sig - efter lite hemlighetsmakeri - att de behövde hjälp till ett projekt för att utveckla nya tjänster (och system för att ta betalt för dem) till tidningens sajt.

Så detta var alltså en sorts anställningsintervju. Men männen från kvällstidningen var inte särskilt angelägna om att undersöka mina erfarenheter från liknande projekt. De bad inte om referenser. Lön var inte heller något de tog upp annat än i förbigående. Nej, den tunga frågan, som de så småningom klämde fram med var följande:
"Ehh ... vi har ju läst en hel del på din hemsida ... och förstått att du läser rätt mycket böcker och så ... så vi undrar ... om du tror att du skulle kunna jobba med folk på den här arbetsplatsen?"
Jag blev nog rätt överraskad. Till de mer sanningsenliga saker jag brukar skriva på min cv hör att jag har väldigt lätt att samarbeta med nästan alla. I huvudet försökte jag snabbt gå igenom om jag skrivit något särskilt ofördelaktigt just om tidningen ifråga - utan att komma på något.

Jag försökte i alla fall framhålla att jag tog alla jobb professionellt. Och att även om jag kanske inte var så road av Expedition Robinson själv, kunde jag inte tänka mig att det skulle vara ett problem; jag har jobbat åt regeringen i flera år, trots att jag inte gillar allt vad Göran Persson säger heller.

Men frågan kom tillbaka under intervjun. Tror du att du skulle kunna jobba med folk här?

Så småningom visade det sig att man valde en annan person för jobbet. Jag måste erkänna att jag inte vet om det var något annat som fällde avgörandet: min skattesmäll från 1999 eller någon jag stött mig med ... men faktum kvarstod; det tyngsta de ville fråga mig om var om jag som bokläsare - möjligen ett noa-ord för "intellektuell" - kunde funka i deras miljö. (Kanske var det klokt av dem - jag kanske inte skulle stått ut, jag kanske hade "gone postal", som den amerikanska termen lyder.)

Så se upp. Böcker är farligare än man tror. Som en liten guide till olämplig läsning har jag i alla fall försökt hitta alla böcker jag nämnt på Blind Höna från starten till och med första kvartalet i år. Här är alltså, som det brukar heta på kvällstidningsspråk, HELA LISTAN:
(Not: än så länge går dessa länkar till Blind Hönas gamla arkiv). PS: Så här i efterhand har jag försökt hitta ett bra svar - a la "MADs avsnoppande svar på dumma frågor", om någon minns den - på den där frågan. Vad man kunde ha sagt, om man varit kvicktänkt? Så jag utlyser härmed en tävling: skicka ditt förslag till mig: bästa förslag vinner en bok. För säkerhets skulle garanterar jag vinnarens anonymitet.
Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
30 apr 2003

Kommentarer

Nej

Absolut inte, så fort jag blir chef så får alla som inte tycker som jag gå!

Från: Per | Skickat vid: 17:30, 26 september 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se