Från Blind Hönas arkiv

Science fiction, terrorism och sammanträffanden

I oktober i fjol skrev Göran Rosenberg i DN att Saudiarabien var "en psykohistorisk rubbning". Jag skrev en liten fånig notis och undrade om Usama bin–Laden i så fall var Mulan. Det var nog obegripligt för många, men så här är det:

En svensk pocketutgåva av Isaac Asimovs Stiftelse–trilogiPskyohistoria är ingen verklig vetenskap utan något som sf–författaren Isaac Asimov i början av femtiotalet hittade på för sin klassiska romantrilogi Stiftelsen ("Foundation" i original).

I den är psykohistoria snarast en sorts matematiskt exakt sociologi, med vilken man kan förutsäga hur en tillräckligt stor grupp människor ska bete sig. Tack vare denna kunskap kan en liten hemlig elit styra historiens utveckling – genom att sätta in exakt "stimuli" vid exakt rätt tidpunkt. (Från en sf–konferens i en annan tid – på sjuttiotalet – minns jag en deltagare som hävdade att "psykohistorien existerar i det hål i det borgerliga medvetande där marxismen borde ha funnits". Ni vet, historiens lagbundna utveckling och det där.)

Alltnog, Mulan är en superskurk med drag av Hitler (men dessutom telepat) i Stiftelsen–triologin (som f.ö. finns att köpa på Sf–bokhandeln).

Men nu sjutton!?! Guardian rapporterar nu att Usama bin–Laden verkligen sägs ha inspirerats av Asimovs bok, som översatts till arabiska med titeln… just det, al–Qaida.

Bevisföringen är möjligen något ansträngd. Att "egendomliga" sammanträffanden inträffar egentligen inte egendomligt – New York Times skrev nyligen om sådana i artikeln "The odds of that".

Men i och för sig är det inte omöjligt att science fiction inspirerat terrorister: de amerikanska extremhöger–miliserna stödjer sig till exempel på en rad apokalyptiska, rasistiska sf–romaner.

Detta har Sven Lindqvist dokumenterat utförligt i "Nu dog du – bombernas århundrade" (finns i pocket och som e–bok hos Bonniers).Man kan läsa de 22 korta inledningsavsnitten ("ingångarna i labyrinten") på Sven Lindqvists sajt, om än i engelsk översättning (klicka på den engelska titeln "The history of bombing" i spalten till vänster och rulla ner sidan). De relevanta avsnitten är nr 3, 7, 13, 18 och 22. (se också notisen om Sven Lindqvist–seminariet).

(Och som det inte var nog med sammanträffanden: idag kom paketet från amazon.com med Jackendoffs "The foundations of language" – som handlar om "psykolingvistik"!)


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
16 sep 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se