Från Blind Hönas arkiv

Seminarium om Sven Lindqvists författarskap

Elefantens fot, Utrota varenda jävel, Framtidslandet, Ökendykare… en liten del av Sven Lindqvists författarskapFrån Ett förslag 1955 till Framtidslandet år 2000. Lördagen den nionde november ordnar ABF i Stockholm ett heldagsseminarium om Sven Lindqvists författarskap, under rubriken "Sanningen som svetslåga". Medverkar gör bland andra Svenska Akademins ständige sekreterare Horace Engdahl och regissören Etienne Glaser.

Vill du delta i seminariet, eller beställa mer info (som sägs komma så småningom), kan du mejla till kultur@sthlm.abf.se.

Sven Lindqvists sajt har precis i dagarna (äntligen!) uppdaterats med artiklar från i år (hitta den via På Kornets guldkorn).

Det mest intressanta är "Digitalisera dikten!" – en inledning till ett seminarium hos Svenska Akademien i april i år. Sven Lindqvist argumenterar för "ett digitalt nationalbibliotek (–––) en digital dubblett till nationalbibliotekets samlingar av tryckta texter."
Alla tryckta skrifter måste ju skickas till Kungliga Biblioteket (så kallade pliktexemplar). Men idag har ju så gott som alla trycksaker funnits i digital version innan de trycks. Varför inte utvidga pliktexemplarslagen till att också omfatta en digital version av verket? Framtida forskning skulle få ett ypperligt verktyg för att söka efter begrepp, skapa så kallade konkordanser, och så vidare."
Resultatet är enligt ett nyhetsbrev i pdf–formatSvenska Akademins sajt att en utredare ska undersöka förutsättningarna.
Akademin har i någon mån börjat arbeta i samma anda, och börjat lägga ut sin klassikerserie på sajten – hittills sjutton verk, från Kjellgren till Lars Göransson, i pdf–format.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
09 sep 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se