Från Blind Hönas arkiv

Coolness i böcker och programvaror

Omslaget till Män som hatar kvinnor
"Vid lunchtid startade Lisbeth Salander sin iBook och öppnade mailprogrammet Eudora. Hon formulerade texten i en enda kärnfull rad..."
Sist av alla människor i Sverige läser jag Stieg Larssons Millenium-böcker. Förtjust upptäcker jag redan på sidan 107 i första boken att jag och Lisbeth Salander har en sak gemensamt: Eudora - osannolikt!

Jag känner hur lite hacker coolness spiller över på mig. Japp, jag kör också Eudora, det kommersiella epostprogrammet som blev open source. Och jag är den enda jag känner till som gör det.

Men har man kört samma epostprogram sedan -94 och har all viktig korrespondens sparad, ska det mycket till innan man byter. (Jag har försökt, men Apple Mail kraschade när jag försökte importera hela mitt mejlarkiv.)

Det går alltså utmärkt att använda ett program som såg sina bästa år för decennium sedan. En reflektion är därför hur långsamt, eller hur lite, epost-funktionen förändrats.

Det betyder å ena sidan att epost, som den ser ut, trots allt fyller ett antal basbehov, och att inte mycket behöver ändras. Å andra sidan har det samtidigt skapats utrymme för helt andra approacher till kommunikation: Facebook, Twitter.

Men det borde nog finnas utrymme för helt nya koncept, med ny interaktion och upplägg, även för e-postprogram. Gmail i all ära, men inte heller det är konceptmässigt särskilt annorlunda.

Men nog känns helt Eudora rätt. Eudora hade, i alla fall i tidigare versioner, en cool attityd, klart värdig en Lisbeth Salander.

Till exempel om man av misstag försökte börja skriva i ett inkommet mejl. I de flesta epostprogram dyker det upp en dialogruta som torrt påminner "You can't change that text". Eudora, däremot, formulerade det i en enda kärnfull rad:
"Since nobody is listening, you might as well stop typing."

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
09 apr 2009

Kommentarer

Näst sist.

Från: Anna | Skickat vid: 23:56, 09 april 2009

Du har något att se fram emot, då! Jag tyckte de var väldigt bra. Del två och tre bättre än ettan.

Från: Jonas Söderström | Skickat vid: 0:11, 12 april 2009

Ah, Eudora... Nostalgi! Jag höll faktiskt ut riktigt länge, från 1995 till 2007. Valde till och med "paid mode" - inte för att slippa annonser, utan för att jag tyckte att de gott kunde få lite pengar för allt de gett mig...
Men många kraschar och systemkonflikter blev det också, tyvärr, och allt svårare att förklara för alla andra varför jag höll fast vid Eudora.
När jag köpte en ny dator 2007 passade jag på att byta. Den person som ursprungligen rekommendera mig Eudora sade att jag absolut borde gå över till Mail. Så det gjorde jag. Och det är onekligen smidigt att ha ett program som är integrerat med datorns funktioner i övrigt (t ex iPhoto)...
Mail fungerar fint i de allra flesta avseenden. Men importera grejer från Eudora har jag inte ens försökt göra!

Från: Gunilla | Skickat vid: 15:02, 02 maj 2009

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se