Från Blind Hönas arkiv

Dåliga datasystem finns överallt

Skylt med texten Ursäkta förseningarna vi installerar nytt datasystemThorvald från förvetet har en bra kommentar till notisen Vård för akut sjuka försenas av dåligt datasystem (6 juli).

Jag håller i och för sig inte med om hela slutsatsen. Dålig service på grund av usla datasystem - med eller utan lama ursäkter på skyltar - finns i alla branscher. Här är ett exempel från hotellvärlden. (Väntetiderna var högst reella och en anställd beskrev uppgraderingen som en mardröm.)

Jag har sett i princip identiska skyltar på t.ex. en stor järnhandel och en stor skivaffär i Stockholm. Väntetiderna var visserligen inte timmar, men överskred ändå långt vad jag tyckte var rimligt. För ett exempel från resebranschen på timmars onödig väntetid, se Dagens "Det är systemet...".

Men det ligger ändå mycket i det som Thorvald skriver. För visst handlar det om bristande konsumentmakt.

På nätet, till exempel, tvingar konkurrensen mellan program som användarna kan välja fritt fram allt bättre, snyggare och enklare tjänster, i snabbt tempo. Gillar du inte Internet Explorer som webbläsare, kan du ladda ner Firefox, eller Opera, eller en rad andra alternativ. Vill du ha ett fotoalbum på nätet för dina bilder kan du välja mellan Flickr, Photobucket, Fotosidan, Fotodagboken, Picasa och mängder av andra.

Men dåliga system i arbetslivet överlever ofta länge, utan att slås ut (inte alls bara i offentlig sektor). Det beror, tror jag, just på att användarna nästan inte har någon makt över de interna, administrativa system som drabbar dem.

It-företagen har varit duktiga på att skaffa sig monopol-liknande ställningar i företag och organisationer. De försöker helst leverera så totalintegrerade system som möjligt, vilket gör det oerhört mycket svårare för en organisation att byta till ett annat. Den trögheten är en tillgång för it-företagen, som kan knyta kunder till sig för lång tid. Men den är dålig för användarna, eftersom trycket på förändringar blir svagt.

I stället uppfinner man förklaringar som att "användarna inte är datormogna". Om it-system vore en fungerande marknad, skulle företagen anpassa sina produkter till kunderna. Nu kräver de just motsatsen.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
06 jul 2007

Kommentarer

Eftersom din trackback-funktion inte verkar kompatibel med Wordpress (åtminstone inte min installation) så vill jag på detta sätt meddela att jag skrivit ett svar på förvetet: http://www.freiholtz.se/forvetet/?p=918

Från: Thorvald | Skickat vid: 12:57, 10 juli 2007

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se