Från Blind Hönas arkiv

Bloggar, beröm och skitsnack

Blev uppringd av en reporter från Metro som höll på att skriva om att en del bloggare drabbas av hatiska och grova kommentarer på sina bloggar. Hänvisade till Ros-Mari som tagit upp det.

Varför är det lätt att säga saker på nätet som man inte skulle säga till någon i verkligheten, undrade reportern? Ja, vad ska man säga? Att det väl just är för att smutskastarna kan vara anonyma. Men det är förstås oacceptabelt och ingen ska behöva stå ut med det.

Å andra sidan är det knappast något nytt för bloggar. Mejl fungerar likadant. Ledarskribenter har fått idiotmejl och hatbrev sen länge. Och de allra flesta kommentarer (totalt sett) är ändå välvilliga eller sansade. Och att bloggar knappast är något som lockat fram knäppgökar och fanatiker - de gjorde sig besväret att komma ut på nätet redan för länge sedan. Bloggexplosionen har nog på det hela taget haft en utspädande effekt; en massa ganska vanliga och rätt sansade männsikor har fått tillgång till mediet (även om de inte märks lika mycket som skithögarna).

Men det finns ställen som verkligen genomsyras av en kultur av välvilja och generositet - vilket väl borde vara ett minst lika intressant fenomen som att det finns skithögar.

Jag tänker på fotobloggarna på Flickr.

Flickr genomsyras av uppmuntran och komplimanger. Kommenterar man varandras bilder är det nästan alltid med beröm: Vilken fantastisk bild! Så vackert! Great shot! Lovely colors! Leta själv eller - för att bara ta några nyliga bilder på slump - kolla Annas vattenglas, Nils havsvy, Annika Preusslers grapefrukt eller Mikael Fennhagens solnedgång (nedan).

Sunset of Skurup
Sunset of Skurup. (Foto: Mikael Fennhagen)

Vad du än tycker om just de här bilderna, är det påtagligt vilken god anda som råder på Flickr: uppmuntran och konstruktiv kritik. Inte för att jag vet hur länge det kommer att vara så, men till dess ... är det en källa till glädje.

Flickr är på många sätt ett fantastiskt fenomen, som jag ska försöka återkomma till.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
23 jun 2006

Kommentarer

Jag blev uppringd av henne och vi diskuterade lite. Men jag tror inte hon gjorde något av det jag sade, för jag hade inget bra svar på vad som kan göras åt bloggmobbande eller vad det beror på. För jag har svårt att fatta varför någon får en kick av att vara elak.

Från: RS | Skickat vid: 22:43, 23 juni 2006

:: Varför är det lätt att säga saker på nätet som man inte skulle säga till någon i verkligheten, undrade reportern?

Wow... väldigt komplicerad fråga :)

Från: Mickey J Barczyk | Skickat vid: 12:52, 24 juni 2006

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se