Från Blind Hönas arkiv

Nytt rekord i usel digital arbetsmiljö

"Jag måste göra 28 knapptryckningar för att registrera en vaccinering i kassan."

Jag har läst två kommande artiklar i Dagens Medicin och Arbetarskydd om införandet av e-journaler i Uppsala (se Blind Höna: Elektroniska journaler knäckte läkarmottagning). Det är skakande detaljer som kommer fram - både om problemen med det tekniska systemet i sig, och om missarna vid införandet. Många medarbetare berättar om en extrem stressbelastning. Postkassörskans åtta musklick för att sälja ett frimärke har överträffats - med råge.

I korthet följer det samma mönster som tidigare fall. Dels efterklokheten att 'vi borde nog ha utbildat personalen bättre innan vi införde systemet'. Dels den lika senkomna och överraskade insikten att verksamheten är olika i olika delar i vårdkedjan, och att ett och system kanske inte funkar lika bra överallt.

Det där andra är bekymmersamt. I flera år har berättelsen om vårdens problem varit att det finns för många olika system. Olika siffror brukar ibland kastas omkring i debatten, att ett visst landsting till exempel sägs ha 100 eller 200 eller fler olika journalsystem. (Frågar man efter källorna visar det sig att någon verklig inventering inte finns - allt är mer eller mindre gissningar.)

Den som läst vad jag skrivit vet att jag tycker att alltför många system är ett svårt arbetsmiljöproblem. Ändå tycker jag det finns anledning att vara en smula skeptisk mot den gängse bilden.

Det är IT-branschen som har definierat problemet. Integration är IT-branschens kärnverksamhet, och därför förstahands-lösningen på alla problem.

Men vid det här laget vet vi att branschen ofta dåligt förstår hur verksamheten fungerar. Vi vet också tillräckligt om att Ett Stort System kan innebära lika stora problem som många små.

Relaterat på Blind Höna: IT i vården utvärderas inte


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
17 apr 2006

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se