Från Blind Hönas arkiv

Bortslösade IT-investeringar i Sverige

"20 miljarder har svenska privata och offentliga verksamheter lagt ned på IT-projekt det senaste året. Av dessa betraktas 72 procent som misslyckade. Det motsvarar 14 miljarder i undermåligt investerade pengar."
Pressmeddelande från Projektplatsen.se, 28 nov 2005
Siffrorna från den amerikanska Standish-undersökningen om det globala IT-slöseriet har fått en svensk motsvarighet. Exido/IT-Barometern har, på uppdrag av Projektplatsen.se, intervjuat IT-chefer på 1 840 företag, kommuner och myndigheter. Siffrorna är lika bedövande som de globala.

Hur kan det accepteras? I Metro (ej på nätet) får Ylva Hambreus-Björling, vd på IT-företagen, frågan:
"Om 70-80 procent av Volvos kunder tyckte att bilarna var misslyckade skulle företaget inte bli särskilt långlivat. Varför accepteras det inom IT-branschen? - Det går inte att jämföra, det är så olika processer, säger Ylva Hambreus-Björling."
Inte särskilt starkt som försvar, kan tyckas. På IT-företagens webbplats finns än så länge ingen kommentar alls till undersökningen.

Projektplatsens pressmeddelande säger också att
"De mest lyckade projekten återfinns inom IT- och telekomsektorn, där "hela" 43 procent av projekten anses som lyckade. Anledningen är att dessa företag har en större vana vid IT-projekt och dessutom ofta bättre upphandlingskompetens."
En annan förklaring kan vara att IT-branschen bara förstår sin egen bransch väl (se Utvecklarna förstår inte vidden av arbetsuppgifter).


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
30 nov 2005

Kommentarer

Haha, en av de värsta hemsidor jag kan tänka mig är Telias, företaget som jag numer kallar Felia! Den är helt hopplös.

Från: Kerstin | Skickat vid: 23:34, 30 november 2005

Att jämföra utvecklingsprojekt med löpande produktion är löjligt. När det gäller färdiga produkter (program i låda) har IT-branchen förmodligen betydligt färre fel än Volvo.

En rättvisare jämförelse vore att jämföra med utvecklingen av nya IT-system med utvecklingen av nya bilmodeller. Och då kan man konstatera att det är många bilmodeller som investeras mycket pengar i att utveckla som aldrig når produktion - och som skulle kunna ge upphov till upprörda blogtiser om bortslösade bilinvesteringar.

Att skapa något nytt innebär att prova vägar som sedan visar sig inte leda någonstans. Är det slöseri? Måhända, men man måste inse att det är ett slöseri som inte kan undvikas om något nytt skall skapas.

Visst kan saker göras bättre i IT-branschen. men när inte ens en mycket mogen och konkret bransch som byggbranschen regelmässigt misslyckas med att driva projekt ens i närheten av budgetramarna, så får vi räkna med att det kommer att vara så även i andra branscher som bygger nytt.

Från: Tommy | Skickat vid: 9:52, 01 december 2005

IBM:s reklam sa det bäst (med reservation för den första raden som kommer fritt ut minnet):
-It says here that the internet is the future of business.
-We have to be on the internet.
-Why?
-It doesn't say
Man har gjort som framgångsrika företagsledare gör. Man har lekt "följa John", och om det är rätt väg att gå blir man prisad av alla och kan vara "en i gänget" medan misslyckandena helst glöms eftersom alla gjort samma dito.

Från: Emil | Skickat vid: 10:16, 01 december 2005

Att jämföra IT-projekt med utvecklingen av nya bilmodeller är snällt i överkant mot IT-branschen. Bilföretagen tar inte betalt av sina kunder för utvecklingen av sina provmodeller. (Jo, det gör de förstås indirekt, men de utlovar ju dem inte till verkliga kunder som tror att de ska få ett fordon som kan ta dem till X-köping).

Det finns inget som säger att de här IT-projekten skulle handla specifikt om nyutveckling på oprövad mark. De allra flesta handlar förmodligen om alldeles vanliga affärssystem, intranät, databaser av olika slag.

Även byggbranschen gör säkert missar. Men skulle beställarna hävda att 72 % av byggprojekten var misslyckade om man frågade dem? Jag har ytterst svårt att tro det.

Från: Jonas | Skickat vid: 17:22, 01 december 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se