Från Blind Hönas arkiv

Hur läser journalister bloggar?

  • Hur ofta har du under de senaste 12 månaderna besökt blogg?
  • Hur ofta har du gjort inlägg på blogg?
  • Vilken är din åsikt om följande påstående: "Bloggar utgör ett positivt bidrag till den politiska nyhetsrapporteringen"?
Tre frågor bland ett par hundra i en vetenskaplig undersökning som riktar sig till svenska journalister (eller, rättare, ett urval av 2000 medlemmar i Svenska journalistförbundet).

Det är institutionen för journalistik och massmedia vid Göteborgs universitet som försöker pejla vad journalister tycker om medieutvecklingen i Sverige, sin yrkesroll och arbetsklimatet. Det handlar till exempel om vad man tycker om namnpublicering, om ägarnas inflytande över media, eller i vilken grad journalistkåren avspeglar befolkningens sammansättning, i fråga om kön, ålder, socialt, etnisk bakgrund, med mera. Man frågar också om vad som avgör att saker hamnar i tidningen (eller tv-rutan): bra skrivna pressmeddelanden, att frågan är sensationell, etc.

Det är bara de tre frågorna överst som i enkäten direkt handlar om bloggar. Men ser man till mediernas framtid kommer den realiserade yttrandefrihet som bloggenombrottet innebär att påverka även de andra frågeställningarna: vad som publiceras, varför, vilka som gör det, och vem som har det slutliga inflytandet över det.

"Att saken har dykt bland bloggarna" finns till exempel inte som svarsalternativ för frågan om vad som avgör att en händelse tas upp i ett nyhetsmedium. Rätt eller inte; men kanske blir det en fråga som platsar i nästa upplaga av undersökningen. Årets version är den femte i ordningen sedan 1989, och serien ger därför ett mycket långsiktigt perspektiv på förändringarna i mediernas arenor.

Med det i minnet är det lite märkligt hur få frågor man hittar i undersökningen som över huvud taget berör internet i stort, eller avspeglar hur nätet de senaste tio åren faktiskt revolutionerat distributionen av information.

När undersökningen frågar om journalistens egna medievanor, ska den svarande ange hur ofta hon under de senaste 12 månaderna lyssnat på Ekot, tittat på morgon-TV, läst Metro/Stockholms City, läst kvällstidning, läst utländsk dagstidning/tidskrift. Men alternativet "tagit del av nyhetssajt" har av någon anledning som enda alternativ fått tillägget "(på fritiden)" - vilket känns rätt märkligt.

När undersökningen frågar om journalisten har fått eller känner behov av att få någon typ av vidareutbildning i sitt yrke, finns flera alternativ kring juridik, skrivande, statistik, design - men inget alternativ kring IT eller nätet (man kan dock skriva fritt i fältet "Annat:").

Och det finns fler liknande "blinda fläckar". Men undersökningen kanske speglar verkligheten: min bild är tyvärr att en stor del av journalistkåren är ganska konservativ och okunnig i frågor som rör nätet och de nya digitala medierna.

Länk: Journalist '05 på Institutionen för journalistik och masskommunikation (direktlänk, bypass av ramar)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
27 okt 2005

Kommentarer

"...en stor del av journalistkåren är ganska konservativ och okunnig i frågor som rör nätet och de nya digitala medierna."

Tänk om det enbart begränsade sig till det.

Från: Thorvald | Skickat vid: 18:38, 27 oktober 2005

Rätt fantastiskt att frågorna fanns med öht. Min bild av dagens journalistutbildning är tyvärr rätt dyster. Inte mycket verkar t ex ha hänt på JMK i Stockholm sedan jag gick där för tio år sedan. Och det som har hänt går i helt fel riktning.

Från: Lotta | Skickat vid: 21:44, 27 oktober 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se