Från Blind Hönas arkiv

Varför är journalister så negativa till bloggar?

"Blogghysterin tar oss in i dövhetens dagar". "Mobbmentalitet på litterära bloggar". "Bloggskvaller", "bloggträsket", "blogg-giftet", "bloggbubblan".

Erik och jag samlar rubriker/artiklar ur main stream media om bloggar på Flickr. Exemplen ovan kommer alla därifrån.

Det är märkligt att när journalister ska kommentera blogg-fenomenet är de påtagligt negativa. I stället för att se möjligheter till en vidgad yttrandefrihet, ser de gift, träsk, skvaller. Och igår Susanna Popova som får det till en tilltagande - dövhet!

Men det kanske inte är så konstigt att de känner sig hotade - när de håller på att förlora monopolet på åsikter och publikt skrivande?


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
05 okt 2005

Kommentarer

Det kan ju ha med bloggarnas bristande faktakoll och att man allt som oftast hittar inlägg där någon samlat ihop olika rubriker från hela mediesverige för att visa på något sorts mönster.

Från: Andreas | Skickat vid: 12:18, 05 oktober 2005

Journalister och då med särskild tanke på kvällstidningsjournalister, är ju definitivt inte särskilt välrenomérade vad gäller faktakoll.

Från: TK | Skickat vid: 16:27, 05 oktober 2005

Bloggarna och hela dess sfär är utanför journalisternas kontroll. De har försökt att hänga på trenden själva men har bara "fake-bloggar där det inte går att kommentera.

Ordets makt sprider sig till kreti och pleti och det tycker man inte om. Eller snarare kanske man skulle säga att medias makt tunnas ut ju mer ordet digitaliseras och sprids runt om på Internet.

Från: Anders Löwdin | Skickat vid: 23:19, 05 oktober 2005

Förmodligen är det just konkurrensen som skrämmer dem. Och en sorts vidskepelse, tycks det mig. Det intressanta är annars att se hur bloggvärlden snabbt organiserar sig alldeles själv och skapar ett samhälle, för utan det fungerar ju ingenting. Bloggportaler konstrueras, folk har länkar på sina sidor, rum och överlappande cirklar uppstår, artighetsregler införs. Vi hjälper varandra och för vidare det vi uppskattar.

Själv älskar jag bloggen. Jag kan få kontakt med människor och tankar jag annars inte kommit i närheten av, och jag kan skriva snabba krönikor eller längre betraktelser på min egen blogg. Fantastiskt.

Från: annika b | Skickat vid: 11:17, 06 oktober 2005

Misstänker att det beror på att de huvudsakligen läst drakbloggar, och att det faktiskt till stor del stämmer om dem.

Från: John E Thelin | Skickat vid: 16:24, 07 oktober 2005

Du kanske har en mobiltelefon med kamera? Om så, kan du videofilma någonting - skapa din egen "TV-station" - lägga in videon i din blogg - två ögon en röst - för vem vill titta på stillbilder? Läsa text? Inte kunna höra?m Låter det svårt att skapa en egen "TV-station"? Här kan du lära dig hur man gör: http://medieskolan.avc.edu.stockholm.se/videobloggar/

Från: jj | Skickat vid: 22:48, 07 oktober 2005

Journalister slarvar tyvärr också ofta med faktakollen. Främst på grund av tidsbrist, antar jag, men även för att man litar för mycket på etablerade källor. Framför allt är medierna dåliga på att följa upp och rätta misstag och fel.

Här har bloggarna en viktig funktion, tycker jag. Ett bra exempel finns i din egen blogg.

http://kornet.nu/blindhona/arkiv/001115.html

Från: Hannelore | Skickat vid: 20:44, 14 oktober 2005

Sen kan det ju också vara att vem fan vill veta nåt om era liv? divor. :(. Sen så har bloggare problem med all fakta eftersom ni bara ger 1 version av en historia. visserligen gör journalister också det.

Från: orka | Skickat vid: 11:45, 02 april 2009

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se