Från Blind Hönas arkiv

"Buggen" fyller år

Den 9 september 1945 hittas ett nattfly i ett relä i en tidig krånglande datamaskin. Teknikerna klistrar in den i projektets loggbok och ordet "bug" etableras som ett begrepp för datorfel.

Även om det är klart att ordet använts även tidigare för att beskriva mindre mekaniska fel i maskiner, har det olyckliga djurets död i dag för sextio år sedan gett det status som "ur-buggen" - framför allt för att detta ändå anses vara första gången som man förklarade att maskinen hade blivit "de-bugged".

(Vad gäller årtalet säger en del säger också att det var 1947 som den hittades. Läs mer hos Wikipedia om "computer bug".)

En levande, nutida bug här - och ännu några till.

Och förresten ... vilken är din bästa (värsta) bugg? Berätta bland kommentarerna.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
09 sep 2005

Kommentarer

Jag har lyckats paja två bärbara datorer bara genom att använda mjukvaran, det får väl räknas som rätt jobbiga buggar?

I anslutning till detta kan man väl nämna sekvensen i Space Balls där hjältarna 'jammar' fiendens radar med sylt. Kul återkoppling (tycker jag).

Från: Aron | Skickat vid: 11:34, 09 september 2005

Bugg är en dans för tusan!

Från: Dr.Zyme | Skickat vid: 12:01, 10 september 2005

Året är 1992. Jag sitter en natt i den urtråkiga engelska staden Bracknell och ska läsa in stationsdata i en telefonväxel som ska gå i drift fem dagar senare. Jag har ingen vana av att faktiskt sitta på plats och ladda in data, men har fått instruktioner av en engelsk kollega.

När jag är klar startar jag om växeln för att testa att allt gått bra. Hela maskineriet fastnar då i en loop av cykliska återstarter.

Klockan är tre på natten och kunden kommer om fem timmar. Jag kan inte gärna dra ur sladdarna så jag får ringa och väcka kollegan. Det visar sig att han precis hunnit somna efter en rejält blöt natt på krogen. Resten av natten sitter han bredvid mig i nerkissade byxor och sluddrar fram sina instruktioner.

Det var den absolut äckligaste upplevelse jag haft på en arbetsplats, men vi fixade buggen. Två dagar senare köps vår kund (Mercury) upp av ett amerikanskt bolag, nämligen det bolag vars växlar vi är på plats för att ersätta. De säger upp affären med omedelbar verkan. Växeln tas aldrig i drift.

Det var min värsta bugg. Slår du det Jonas? :)

Från: Håkan (hakke) | Skickat vid: 23:19, 13 september 2005

Buggar är ju datorer. Utan buggarna hade det ju varit tråkigt med datorer ;)..

Från: agaton | Skickat vid: 21:47, 14 september 2005

En sorts bugg... Jag hjälpte till att ta fram en databas där forskare kunde registrera sig och lägga in vetenskapliga artiklar och avhandlingar. Databasen hade ett enda fält för (efter)namn, som naturligtvis kopplades till alla artiklar - de skulle ju inte behöva skriva in det flera gånger.

Av olika skäl var dert nästan enbart kvinnliga forskare. Vad varken vi eller beställaren hade tänkt på var att många av dessa faktiskt bytte namn, därför att de gifte sig. Men då ändrades också författarnamnet i alla deras tidigare artiklar och avhandlingar ... vilket i praktiken gjorde dem omöjliga att hitta. Om de istället valde att stå kvar med sitt gamla namn gick det inte att koppla dem till rätt identitet på deras nuvarande arbetsplatser.

Det blev till att föra in nya fält i databasen, och mekanismer för att kunna ha både ett tidigare och ett senare namn...

Från: jonas | Skickat vid: 23:17, 18 september 2005

Undertecknad har ju en utlandsregistrerad bil men har vid ett par tillfällen fått anlita Bilia för smärre reparationsarbeten (t.ex. byte av strålkastarlampor vílket numera kräver specialverktyg och stor teknisk skicklighet.) Upptäckte rätt snart att det inte gick att boka tid via deras website eftersom bara svenska reg. nummer godkändes. Vid ett personligt besök framgick att inte heller tidsbokning på platsen var möjlig av samma skäl - mekanikern lovade emellertid på hederord att om jag kom vid en viss tid så skulle jag få hjälp då. Och så blev det också.

Emellertid räknar jag inte detta som en "bug", snarare ett ganska typiskt inskränkt perspektiv.

Från: Bengt O. | Skickat vid: 9:31, 19 september 2005

Om Bengt O har en bil av typen skalbagge kanske den kan sorteras in under kategorin buggar ändå ;)

Från: Håkan (hakke) | Skickat vid: 0:01, 20 september 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se