Från Blind Hönas arkiv

"Öppnare mot stängare"

lars_ola.jpgVi som bloggar är ofta övertygade och entusiastiska om fördelarna med öppet informationsutbyte - i alla de besläktade skepnader som det nu visar sig, som bloggar i sig, och andra tjänster som Flickr, Delicious, Furl, etc. etc.

Men är vi överoptimistiska eller naiva? Lars Ilshammar (bilden till vänster) och Ola Larsmo (till höger) pekar i den ny boken "404 - Utflykter i glömskans landskap" på de andra krafterna, de som vill stänga eller begränsa tillgången till information - skydda den med patent- och upphovsrättslagar och proprietära system. Och stängarna är faktiskt starkare, menar de.

- Någon har sagt att om alfabetet uppfanns idag skulle det patentskyddas och behöva licensieras ut, jämförde Lars Ilshammar på presskonferensen.

Larsmos och Ilshammars huvudtes är att infrastrukturen i det nya informationssamhället borde vara ett gemensamt politiskt projekt - inte överlåtas till enbart marknaden.

Jag återkommer med en utförligare recension av boken.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
01 jul 2005

Kommentarer

Jag är inte övertygad. Att stänga inne information brukar vara en dålig affär.

Dessutom, det finns ett anti-pattern i mjukvara som heter "design by committee". Det beskrivs så här:
"Committee designs are overly complex and lack a common architectural vision."
http://www.antipatterns.com/arch_cat.htm

Skulle man låta politikerna bestämma är det just design by committee man skulle få. Stora, feta, långsamma, icke-dynamiska system. 5-årsplaner. Kompis-datorer. Digital-TV.

Sådant behöver vi inte.

Digital-TV är för övrigt ett mycket bra exempel på vad jag menar. Det kostar miljarder, är stort, fett, långsamt och ingen kommer att använda det om 5-10 år när allt går via IP. Usch.

Från: Erik Starck | Skickat vid: 15:19, 01 juli 2005

Om det inte framgick tydlig: Larsmo och Ilshammar menar också att det är en dålig ide att stänga in informationen, men att de krafterna trots allt kan vinna, och vi får en utveckling som är sämre än den kunde ha varit.

Från: jonas | Skickat vid: 19:34, 01 juli 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se