Från Blind Hönas arkiv

Mer om "citizen journalism" i London

Ytterligare några kompletteringar till Hans Kullins omfattande sammanställning av artiklar kring bloggarnas roll under terrorbombningarna i London:

"Online photo-sharing sites and Web blogs began chronicling the attacks soon after they occurred, posting material often gathered before professional news organizations arrived on the scenes."
NY Times: Witness Photos on Web Captured London Drama,

I London publicerade Guardian ögonvittnens egna historier på sin blog: Your eyewitness accounts.

Fotosajten Flickr lade upp en egen kategori för bilder från London med anknytning till bomberna.

För att dock addera något lite av skepsis här: Jag har inte läst alla artiklarna på Hans Kullins lista, så jag kan inte värdera om alla verkligen har rätt - men när jag tittade igenom de cirka trehundra första bilderna i Flickr kunde de som verkligen kom från händelsernas centrum räknas på ena handens fingrar (bland annat denna). En mycket stor del visade sig vara avfotograferade tv-rutor med bilder på kaoset. En del andra var skärmdumpar från sajter.

Det kan ha ett dokumentationsvärde, men jag var inte imponerad av de bilder jag såg som nyhetsrapportering.

Jag tror på framtiden för och fördelarna med den deltagande journalistiken, men det är klokt att vara realistisk. Jag har en känsla av att media nu kanske kollektivt ger bloggar och mobilkameror lite mer cred än de kanske förtjänar.

Se också hos Erik: "Lite till om medborgar-/deltagande journalistik".


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
12 jul 2005

Kommentarer

På BBC:s webbplats finns det minst 8 videosnuttar från "vanliga" människor och 16 fotografier. Flera medier har rapporterat att de fått in hundratals bilder, säkert av varierande kvalitet. Allt detta måste dock ses i ljuset av att medierna fått mycket begränsad tillgång till olycksplatserna och därmed inte kunnat ta egna bilder. Inte ens AP hade särskilt många egna bilder att tillgå. Tror det stod om detta i DN idag (eller möjligen någon dag tidigare - ibland får man infonesia, dvs man vet att man har läst ett visst stycke information men man hittar inte stället där man läste det). Därför har varje "amatör-bild" ett mycket stort värde för rapporteringen.

Från: Hans | Skickat vid: 10:17, 12 juli 2005

Hans: du har säkert rätt. Det är säkert fler som känner till och skickar bilder till BBC eller stora tv-bolag än till Flickr. (Att bli uppmärksammad av BBC är ju onekligen mer lockande.)

Från: Jonas | Skickat vid: 0:16, 14 juli 2005

Jag tror inte att det har så mycket med att bli uppmärksammad av BBC som att allt fler har mobilcam utan att alls veta särskilt mycket om bloggosfären, cybersocialanätverk mm. Helt vanliga människor känner till BBC men inte Flickr, därför skickar man till BBC eller Sky eller Daily Mail (dessutom kan de snabbt hitta telnr till dessa).

Från: Mark | Skickat vid: 11:11, 18 juli 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se