Från Blind Hönas arkiv

Om plötsliga opinionskantringar

Nedanstående är Jan Wiklunds kommentar till notisen Sockertoppen nådd?". Jag lyfter upp den här bland annat för att den ska bli sökbar (sökfunktionen här på Blind Höna letar tyvärr inte i kommentarerna), men också för att den är värd att hållas fram i sin egen rätt:
"Det fanns en konkret orsak [till att klorblekt papper försvann, JS anm], som just har att göra med långvarigt, men också strategiskt skickligt, arbete av miljöorganisationer.
Massor med lokala miljögrupper hade länge försökt få sin kommun att köpa icke klorblekt papper men fått höra att 'nej det finns inte på marknaden'. När de vände sig till pappersbruken fick de höra att 'det finns ingen som vill ha sånt papper'.
Alltså gick miljögruppernas gemensamt via sin riksorganisation, Miljöförbundet, till Kommunförbundet och ställde tillsammans med dem ihop en kundundersökning, frågade alla kommuner om de var intresserade av att köpa icke klorblekt papper. Sen tog man alla ja-svar och gick med detta till pappersbruken. Det minsta av dem, Munkedals bruk var intresserat och började tillverka. Sen var stenen i rullning.
Det var alltså inte 'marknaden' som efterfrågade icke klorblekt, det var en folkrörelseorganiserad marknad som gjorde det. Ett helt nytt politiskt koncept?"

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
29 jun 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se