Från Blind Hönas arkiv

DN talar klarspråk om folkmordet på armenier

Dagens huvudledare i DN är en sensation: Glöm aldrig morden på armeniena. Det är första gången på säkert 80 år som den armeniska nationen får ett sådant erkännande för sin sak i svenk press.

På 1920-talet var kunskapen om den ungturkiska rörelsens folkmord på armenier under första världskriget stor även i Sverige - mycket tack vare att svenska missionärer redan 1915 kunde leverera ögonvittnesskildringar av de fruktansvärda massakrer som anställdes. 1920 fick Sverige till och med en förfrågan från Nationernas Förbund om att bli mandatärmakt för Armenien, och DN skrev flitigt om frågan.

Sedan föll allt i glömska. På sjuttio- och åttiotalen använde svenska tidningar ofta formuleringar som "det påstådda folkmordet".

En april i slutet av åttiotalet var jag med och utformade en annons till DN för att påminna om folkmordet. Texten i annonsen fick ändras, efter att dåvarande chefredaktören läst den och fått kalla fötter.

Dagens ledare visar väl att essän för några veckor sedan i DN glädjande nog inte var ett undantag.

Men DN är nog del av en internationell trend: New York Times i fjol ändrade sin policy och beslöt att använda just ordet "folkmord" (se Blind Höna-notisen "Kalla ett folkmord ett folkmord", 24 april 2004)

"Det finns inte längre någon okunnighet, någon stormaktspolitik eller något kallt krig att skylla på," skriver DN. "Hög tid att göra allvar av devisen 'aldrig mer'."

Heder, alltså, åt ledarsidan.

Det enda tillägg jag skulle vilja göra till DNs rakryggade ställningstagande är ett påpekande om att den amerikanska regeringen tyvärr fortfarande har "något att skylla på": en lång strategisk allians med Turkiet, viktiga militära basområden.

Det är därför som den amerikanska regeringen konsekvent just undvikit att kalla folkmordet ett folkmord. Både Clinton och George W lovade i sina presidentvalskampanjer att tala ur skägget om folkmordet. Båda svek sina löften, när de väl hamnat i Vita Huset - en källa till ilska och frustration hos de armenisk-amerikanska väljargrupperna (se Blind Höna: En större rättvisa, 20 april 2003).

"Urge President Bush to Properly Commemorate the Armenian Genocide" skriver Armenian National Committe of America på sin sajt, och uppmanar alla att skicka fax och brev till Dubya eller sin kongressledamot.

Vi får väl se om DN kommer att notera det. Bush-administrationen brukar komma lindrigt undan i DNs ledare. Men vem vet, kanske även det förändras. Förhållandet mellan USA och Turkiet är också på väg att förändras, av flera skäl.

Det är en klar och solig aprilmorgon. Framtiden är trots allt ljus.

Mer på Blind Höna: via notisen Fem böcker om Armenien hittar du flera inlägg jag skrivit sedan 2002. (Dock inte den här: Det glömda folkmordet.)
Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
10 apr 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se