Från Blind Hönas arkiv

Lyckliga mig! Språknämnden svarar

Varför säger vi "Ditt kräk!" eller "Din idiot!" och inte "Du idiot!" (jämför med engelskans You fool!). Varför ett possesivt pronomen? Och varför säger man "Dumma dig!" eller "Lyckliga er!"? Det undrade Hönan för ett tag sedan.

"Dina frågor har faktiskt visat sig av det slaget att det behövs betänketid," hälsar Svenska språknämnden i ett mejl. Men så här menar nämnden att det ligger till:

Fraser av typen "Ditt kräk!" används oftast i situationer där den tilltalade utmärkt sig genom egenskaper eller beteenden som är särskilt typiska för kräk eller idioter - utan att han (eller hon) därför behöver vara ett kräk eller idiot i egentlig betydelse. Det är alltså en något mer tillfällig situation som det handlar om.

"'Din idiot!' är alltså karaktäriserande eller egenskapsgivande och då är det inte så helt fel med possessivt pronomen", skriver Erika Lyly. En artikel av Göran Kjellmer om de här uttrycken fanns faktiskt i Språknämndens tidskrift Språkvård, nr 1/1976.

Ska det då heta "Lyckliga du!" eller "Lyckliga dig!"? Om det finns ingenting skrivet, meddelar Språknämnden.

Rent grammatiskt skulle man kunna vänta sig ett oböjt "du". Men "dig" är ju mycket vanligt (få säger "Dumma du!") Och här har faktiskt också engelskan (i vardaglig stil) samma form, i uttryck av typen it's me (snarare än "it's I").

Att både svenskar och engelsktalande använder en böjd form kan till en del bero på att frasen har starkt eftertryck. Den står för starka känslor, och objektsformen är mer markerad och framhävande än det oböjda "du".

Så just för att formen är lite mer oväntad - "ogrammatikaliskt", som några skulle kalla det - används den.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
06 apr 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se