Från Blind Hönas arkiv

From Russia, with bluegrass

Berings strait

Det här måste väl vara ett bra exempel på slumpens vägar: Ett gäng tonåringar från Sibirien som lär sig spela bluegrass, som hamnar i USA och kämpar för att få skivkontrakt och slå igenom...

Vad heter ett rysk-amerikanskt crossover-band? Bering Strait, förstås.

Musikaliskt är det otroligt kompetent, men ack så snäll pop - med en liten, liten aning bluegrass-känsla.

Det som dock låter lite kul rysk-amerikansk crossover är undantaget: när de tar den ryska folkmelodin Poruschka-Poranja och lägger på bluegrasskomp. (Hördes i bakgrunden i bar-scenen i förra veckans avsnitt av Alias.) Ingen mp3 att ladda ner från deras sajt, men klicka framåt i sajtens jukebox så kan man höra ett utdrag (med usel ljudkvalitet).

Ovanligt, men inte alldeles nytt eller unikt. Baba Yaga gjorde samma sak i början av 90-talet, bland annat en egen version av "Back in the USSR".

Uppdatering 28/3: "Baba Yaga" (som är en häxa i rysk folktro) är en kul ljudkombination, tycker tydligen många artister. Det är till exempel en-minuts instrumental ståltrådsgitarrpop med The Route 66 Killerl (nedladdningsbar från amazon); dessutom titelspår på en CD med Annbjorg Lien, norsk hardangerfela-folkrock. Spåret "Loki" finns också att ladda ner från Amazon.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
27 mar 2005

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se