Från Blind Hönas arkiv

Kunskaps-CHOCK för POLITIKER i känt TV-PROGRAM!

Att Laila Freivalds inte visste vad Phuket var har fått många att fråga sig i vilken värld politikerna lever.

Det får mig att minnas resultatet av en tidigare kunskaps-check (eller KUNSKAPS-CHOCK som det kanske skulle heta på löpsedelsspråk) av svenska politiker.

TV4:s frågesport Jeopardy ordnar med jämna mellanrum särskilda kändis-veckor, då till exempel artister eller idrottsmän tävlar mot varandra.

I programmets tidiga historia, i början av nittiotalet, gjorde man också ett försök med en vecka då politiker tävlade mot varandra. Det försöket har aldrig upprepats.

Det visade sig att politikerna var rent usla på allmänbildning. Det hjälpte inte ens att programledningen hade lagt in en särskild kategori med politiska dagsfrågor i spelplanen: även i de frågorna visade deltagarna häpnadsväckande dåliga kunskaper.

Innan programmen spelades in hade det diskuterat ingående till vilken sorts välgörande ändamål prispengarna skulle skänkas.

Men i finalen på fredagen gick det inte bättre än att två av de tre tävlande politikerna mot slutet av programmet inte hade lyckats få ihop en enda krona, utan tvärtom stod på minus. Det innebar att de inte ens fick vara med på sista finalfrågan. Vem som skulle vinna var alltså redan klart: enda kvarvarande tävlande var den dåvarande moderata justitieministern Gun Hellsvik.

Finaluppgiften var "Så kallas med ett ord lånat från grekiskan en självlärd person". Hellsvik inte hade en aning om det rätta svaret ("Vad är en autodidakt?") och höll själv på att hamna på minus. Slutresultatet blev några enstaka hundralappar till välgörenheten, och hela veckan slutade i ett synnerligen snöpligt fiasko.

Under många år efteråt brukade nervösa Jeopardy-deltagare besvärja sin nervositet med att "så dåligt som för politikerna kunde det ju i alla fall aldrig gå".

Gun Hellsvik var justitieminister i den borgerliga regeringen 1991 till 1994. Hennes företrädare på posten var Laila Freivalds. Och hon efterträddes av - Laila Freivalds.

(PS: Mine om andra ministergrodor.)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 feb 2005

Kommentarer

Stoppa pressarna! "MÅNGA PERSONER ÄR OALLMÄNBILDADE! EXPRESSEN HAR HELA LISTAN! SKRAPA OCH VINN!" Och varför ska Freivalds hängas ut för att hon inte visste om "Phuket" gick att äta, lukta på eller resa till? Själv har jag ofta svårt att skilja på Uzbekistan och Kirgizstan. För att inte tala om hur många gånger jag blandar ihop jambisk tetrameter med daktylisk pentameter. Att påpeka att just politiker skulle vara speciellt oallmänbildade tycker jag är farligt nära att kasta spjut i radhus, med det möjliga undantaget om man heter Ken Jennings.

Från: Erik Tjernlund | Skickat vid: 19:58, 21 februari 2005

Och vem fan är Ken Jennings?

(duckar)

Från: Fredrik | Skickat vid: 9:41, 22 februari 2005

Men du är ju inte utrikesminister heller, det är ju Freivalds.
Att vara allmänt uppdaterad om hur världen utanför ser ut är ett ansvar man inte kan lägga på UDs tjänstemän om man är utrikesminister tycker jag.

Hon behöver tydligen alltid någon tjänsteman som sitter och håller henne i handen och står för kunskapen.

Man kan ju fråga sig vilka kvalikationer det var som gjorde att GP satte henne som utrikesminister?

Från: Jonas Bergenudd | Skickat vid: 17:22, 22 februari 2005

Haha. Wow. Vilket argument. Så eftersom du vet allt om sunkiga charterturistorter i sydostasien, då måste personer som jobbar på utrikesdepartementet det också? Vart går gränsen för denna så kallade geografiska allmänbildning? Tillflöden till Gagnes? Tunnelbanestationer i Paris förorter? Artillerikoordinater från Monte Cassino? Suck. Som sagt, spjut i radhus.

Från: Erik Tjernlund | Skickat vid: 22:03, 22 februari 2005

"En jordbävning 9,2 på Richterskalan" borde ha fått envar med ansvar att reagera mer kraftfullt än vad de gjorde. Kanske tycker Erik Tjernlund inte att en utrikesminister eller tjänsteman på UD bör ha minsta hum om Richterskalan men då är han enligt min åsikt ute och cyklar.

Från: Henrik Sundström | Skickat vid: 9:52, 23 februari 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se